Microsoft lanseaza rivalul iPad: Windows 8 pentru tablete

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 16:05
3129 citiri
Microsoft lanseaza rivalul iPad: Windows 8 pentru tablete

Microsoft prezinta Windows 8 astazi, in cadrul unei conferinte din California. Sistemul de operare va fi functional pe dispozitive touchscreen si se doreste a fi cel care va dobora suprematia Apple asupra pietei globale a tabletelor.

Dezvaluirea vine la cateva luni dupa ce oficialii prezentasera deja un prototip in luna iunie. Produsul face parte din seria de eforturi Microsoft de a intra pe o piata care se dezvolta rapid si care este controlata de Apple, dar si de Google, prin sistemul Android, scrie The Washington Post.

Microsoft simte presiunea pietei si se vede nevoit sa lanseze o noua versiune de Windows care sa functioneze pe tablete mai subtiri si mai mici, cu o durata de viata a bateriei care sa concureze cu cea a rivalei iPad. In ultima vreme, vanzarile Windows nu au reusit sa atinga cotele estimate de analisti pentru trei trimestre la rand, iar  vanzarile de PC-uri au stagnat pe masura ce consumatorii au inceput sa prefere tabletele in favoarea notebook-urilor care utilizeaza Windows.

"E foarte important ca ei (Microsoft n.r.) sa inteleaga ca nu au cum sa concureze cu ce se intampla in ziua de azi pe piata tabletelor", sustine Sid Parakh, analist in cadrul McAdams Wright Ragen.

Companiile vor livra 60 de miliane de tablete in 2011, iar 74% dintre ele for fi iPad-uri, potrivit estimarilor din luna august realizate de IHS Inc. Piata globala urmeaza sa creasca pana la 275.3 milioane de unitati in 2015, iar Apple sustine ca va detina 43.6 procente din piata in acel moment.

In trimestrul care s-a incheiat in luna iunie, Apple a vandut 9.3 milioane de iPad-uri. Aproximativ 20% dintre ele s-au dus catre clienti care, altfel, ar fi cumparat un PC Windows, estimeaza Collin Gillis, analist la BGC Partners LP din New York.

Microsoft simte nevoia sa devina competitiv

Nevoia de a face fata concurentei a determinat compania Microsoft sa aduca pentru prima data pe piata un sistem de operare Windows care utilieaza tehnologia ARM Holdings pentru cip-uri. Acest program reprezinta cea mai mare schimbare a sistemului de operare pe care Microsoft a facut-o de la lansarea Windows 95, sustinea in luna iunie Julie Larson-Green, vicepresedintele Microsoft.

Designul Windows 8 se aseamana cu versiunea de software Windows pentru telefoanele mobile, in ceea ce priveste utilizarea casetelor digitale in loc de iconitele pe care utilizatorul le foloseste pentru a face trecerea intre anumite programe, potrivit demonstratiilor facute de presedintele Windows, Steven Singosky, pe o tableta de 10.6 inci.

Sinfosky a refuzat sa spuna cand va fi lansat softul, dar a mentionat ca "nu se va intampla in aceasta toamna".

Designul software-ului este similar cu interfata de la Microsoft Windows Phone 7. Ca si acel program, casetele din Windows 8 pot fi actualizate automat cu informatii din aplicatiile instalate pe ecranul initial al dispozitivului. Spre exemplu, o aplicatie de tip "vremea" iti poate spune ca va fi o zi insorita, fara sa mai fi nevoit sa deschizi aplicatia.

Windows 8 pe desktop-uri, dar si pe lapotopuri

Software-ul va functiona, de asemenea, pe desktop-uri si laptop-uri cu ajutorul unui touchscreen, mouse sau tastatura. Potrivit companiei, toate aplicatiile Windows vor fi functionale si pe Windows 8.

Microsoft si-a lansat prima versiune de Windows pentru tablete in 2002, chiar daca dispozitivele functionau cu un creion digital si aveau putine programe potrivite pentru noul model. Majoritatea erau de aceeasi dimensiune ca si un notebook normal, avand si o durata de viata similara.

Cu toate acestea tabletele au cunoscut cel mai mare succes abia in 2010, cand Apple a lansat iPad, care promitea o durata de viata a bateriei de 10 ore. Incepand de atunci, toate marile companii precum Samsung Electronics, Motorola Mobility si altele au inceput sa vanda tablete cu touchscreen care utilizeaza software-ul Android de la Google.

#lansare windows 8, #microsoft, #microsoft lanseaza windows 8, #windows , #stiri Microsoft