Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Udriste (Metrorex): Vom negocia cu sindicatele imediat ce va fi aprobat bugetul pe 2010

Udriste (Metrorex): Vom negocia cu sindicatele imediat ce va fi aprobat bugetul pe 2010

Directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste, a declarat miercuri pentru Agentia de presa NewsIn ca reprezentantii companiei vor intra la negocieri cu sindicatele imediat ce va fi aprobat de catre Guvern bugetul de venituri si cheltuieli pe 2010. 

"Exista o lege care imi interzice negocierea contractului colectiv de munca inainte de aprobarea bugetului pe 2010.

Proiectul bugetului pe anul in curs a fost aprobat de Ministerul Finantelor Publice si urmeaza ca intr-una din sedintele de Guvern sa se ia decizia.


Asteptam cat mai rapid aprobarea de catre Guvern a bugetului de venituri si cheltuieli pentru restabilirea relatiilor de munca si pentru a putea accesa veniturile necesare pentru investitii, exploatare si servicii", a spus Gheorghe Udriste.


Referitor la greva generala din 18 martie anuntata de sindicatele de la metrou, Udriste a declarat ca nu are nici un punct de vedere pentru ca nu a primit nimic oficial din partea sindicatelor.


"Este in schimb un lucru pozitiv, de apreciat, ca sindicalistii vor acum o majorare a salariilor cu 3,7%, fata ce cererile din anul anterior, cand solicitau un plus la salarii de 27%. Pare o decizie inteleapta", a adaugat Udriste.


Presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Radoi, a anuntat marti ca angajatii Metrorex vor intra in greva generala incepand cu data de 18 martie, pe termen nelimitat, in intervalul orar 04.00-16.00, deoarece nici pana in prezent nu au fost semnate contractele colective de munca, care au expirat la 1 noiembrie 2009.


Radoi a precizat ca aproximativ 400.000 de calatori vor fi afectati in fiecare zi a grevei generale.


Numarul calatorilor care folosesc metroul ca si mijloc de transport s-a dublat anul trecut, la 650.000 pe zi.


Curtea de Apel Bucuresti a decis martea trecuta (2 martie - n.r.) sa admita recursul facut de sindicalistii de la metrou impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti, prin care greva lor a fost declarata nelegala, si a respins actiunea Metrorex ca fiind neintemeiata.


Decizia Curtii de Apel Bucuresti este irevocabila.


Metrorex a cerut in noiembrie Tribunalului Bucuresti sa constate ca greva sindicalistilor de la metrou este nelegala.


La acea vreme, Tribunalul a admis actiunea Metrorex si a dispus incetarea de indata a protestului.


Decizia a fost atacata cu recurs de sindicalisti.


Peste 1.000 dintre cei peste 4.200 de angajati de la Metrorex nu au lucrat, in noiembrie 2009, timp de mai multe zile, in intervalul orar 04.00-16.00, ca urmare a grevei generale pe termen nelimitat.


Aceasta a fost a saptea greva generala din 1990, ultimul protest al angajatilor de la Metrorex datand din 2005. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1152 ori