Statiunile alpine nu vor mai fi raiul schiorilor - Stratul de zapada scade cu 70%

Vineri, 17 Februarie 2017, ora 17:02
1881 citiri
Statiunile alpine nu vor mai fi raiul schiorilor - Stratul de zapada scade cu 70%
Foto: Arhiva Pixabay

Ninsorile vor fi inlocuite de ploaie in Alpi, iar statiunile montane vor pierde 70% din zapada pana la finalul acestui secol, avertizeaza expertii.

Anul trecut, in Alpii elvetieni a fost cel mai uscat decembrie din ultimii 150 de ani. 2016 a fost al treilea an consecutiv in care zapada a fost foarte putina de Craciun, mai arata statisticile.

Daca se respecta pactul de la Paris, semnat in 2015, care limiteaza cresterea temperaturii globale la 2 grade Celsius, pentru a reduce astfel riscurile si impactul schimbarilor climatice, stratul de zapada din Alpi va fi redus cu "doar" 30% pana in 2100. Daca temperaturile vor creste insa peste acest prag, atunci ne putem astepta la o reducere a stratului de zapada cu 70%, se arata in raportul citat de The Guardian.

Noul studiu mai arata ca sezonul pentru schi sau snowboarding se va scurta drastic si ca asezarile montane, care traiesc din turismul facut iarna, vor fi grav afectate din punct de vedere economic.

Cercetarea arata o crestere a precipitatiilor catre sfarsitul acestui secol. Insa cum temperaturile cresc si ele, ne putem astepta sa ploua si nu sa ninga.

Cele mai afectate zone vor fi cele de pana in altitudinea de 1.200 de metri. Circa un sfert dintre statiunile montane din Alpi se afla sub aceasta altitudine.

Incalzirea globala afecteaza si oceanele, intr-un mod la care nu te-ai gandi. ...citeste mai departe despre "Statiunile alpine nu vor mai fi raiul schiorilor - Stratul de zapada scade cu 70%" pe Ziare.com

#zapada statiuni Alpi scade, #incalzire globala strat zapada, #incalzire globala dispare zapada, #efect incalzire globala zapada Alpi , #Stiri Mediu