Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Silvicultorul liberal care s-a speriat cumplit la poze cu arbori tăiați. Traumatizat, s-a îngrijit ca autorul fotografiilor să ajungă inculpat

Silvicultorul liberal care s-a speriat cumplit la poze cu arbori tăiați. Traumatizat, s-a îngrijit ca autorul fotografiilor să ajungă inculpat

Un caz kafkian de justiție este înregistrat în județul Suceava, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.

Un cetățean din localitatea suceveană Vama s-a ales cu plângere penală, transformată în dosar penal și trimitere în judecată pentru faptul că a sesizat tăieri ilegale de arbori în pădurile din comună.

Reclamantul, pe nume Ilie Bucșă, i-a trimis pe WhatsApp șefului Ocolului Silvic Vama, Gelu Puiu, zece mesaje, pe parcursul lunilor septembrie-octombrie 2019, potrivit unei cronologii întocmite de Recorder. Bucșă sesiza, din calitatea de cetățean, faptul că a găsit zeci de cioate nemarcate, fapt care indica tăieri ilegale masive în pădurea pe care Gelu Puiu trebuia s-o păzească.

Ilie Bucșă și unul dintre mesajele pe care i le-a trimis șefului de ocol Gelu Puiu, la care a atașat și o fotografie FOTO Recorder

Puiu, membru PNL și apropiat al lui Gheorghe Flutur, șeful Consiliului Județean Suceava, nu a răspuns la niciunul dintre mesajele respective și nici n-ar fi luat măsuri pentru stoparea defrișării ilegale.

În octombrie 2019, atât Bucșă, cât și Puiu au apărut într-o investigație publicată de Recorder și intitulată "Pe urmele hoților de lemn: cum funcționează sistemul de șpăgi care decimează pădurile României". Ancheta a vizat neregulile din Ocolul Silvic Moldovița, condus de George Zlei, dar și din Ocolul Silvic Vama, condus de Gelu Puiu.

Ilie Bucșa a povestit jurnaliștilor cum se luptă cu morile de vânt sesizând defrișările ilegale și cum a fost agresat, alături de fratele său, din acest motiv.

În decembrie 2019, la scurt timp după mesajele primite de la cetățeanul Ilie Bucșă și de la ancheta Recorder, Gelu Puiu a fost numit secretar de stat în Ministerul Mediului.

În aprilie 2021, Gelu Puiu avea să fie demis din funcția de secretar de stat la Ministerul Mediului după ce o altă anchetă Recorder releva cum membrul PNL Suceava s-a lăudat că a schimbat peste 20 de directori din sistemul silvic prin aceeași metodă: amenințându-i cu controale care sigur vor descoperi o neregulă. În locul acestora, au fost numiți în sistem membri PNL.

După demitere, Puiu a fost renumit șef al Ocolului Silvic Vama. În paralel, "s-a ocupat" și de Ilie Bucșă, în sensul că l-a reclamat pentru hărțuire, motivul fiind că i-a trimis indicii legate de fapte penale în pădurea pe care trebuia s-o păzească.

Plângerea ...citeste mai departe despre "Silvicultorul liberal care s-a speriat cumplit la poze cu arbori tăiați. Traumatizat, s-a îngrijit ca autorul fotografiilor să ajungă inculpat" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 842 ori