Romania ar putea ajunge la Curtea Europeana de Justitie. Riscam penalitati de 124.000 euro/zi pentru gropile de gunoi

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 18:57
6443 citiri
Romania ar putea ajunge la Curtea Europeana de Justitie. Riscam penalitati de 124.000 euro/zi pentru gropile de gunoi
Foto: Ziare.com

Romania risca sa plateasca, incepand din acest an, o amenda de 124.000 de euro pe zi pentru faptul ca nu a reusit sa inchida depozitele municipale de deseuri neconforme, potrivit datelor cuprinse in proiectul de Ordonanta care modifica o serie de prevederi ale OUG nr. 196/2005 privind taxa pentru depozitarea deseurilor, postat pe site-ul Ministerului Mediului.

Pentru a se ajunge la acest demers, Comisia Europeana (CE) ar trebui sa sesizeze, in perioada urmatoare, Curtea Europeana de Justitie (CEJ), iar forul de la Bruxelles sa invoce faptul ca inchiderea gropilor de gunoi neconforme ar fi trebuit sa se intample inca din anul 2009.

Potrivit actului normativ, Tratatul privind functionarea UE prevede ca raspunderea Romaniei pentru incalcarea obligatiilor de transpunere a Directivei 2012/19/UE se poate concretiza atat in plata unei sume forfetare, stabilita pentru 1,740 milioane de euro, cat si a unor penalitati achitate periodic si cuprinse intre 2.000 si 124.0000 de euro/zi de intarziere, care se vor calcula de la termenul de transpunere, respectiv 14 februarie 2014.

De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a punctat faptul ca responsabilitatea pentru inchiderea depozitelor de deseuri apartinea, in totalitate, autoritatilor locale, iar sanctiunile care ar fi impuse de la Bruxelles vor fi suportate de la bugetele locale.

Datele oficiale arata ca, la ora actuala, 35 de judete detin sisteme integrate pentru deseuri, insa numai intr-unul singur acesta si functioneaza.

In acest context, viceprim-ministrul si ministrul Mediului, Daniel Constantin, s-a intalnit la inceputul acestei saptamani cu comisarii europeni pentru mediu si clima.

"In ceea ce priveste situatia in care se afla Romania din punctul de vedere al indeplinirii obiectivelor de reciclare, ministrul roman al Mediului a reiterat faptul ca suntem preocupati de a identifica cele mai bune solutii, printre acestea aflandu-se si masura recent promovata referitoare la transformarea taxei pentru depozitarea deseurilor intr-o contributie platita pentru neindeplinirea obiectivelor de reciclare asumate de Romania ca stat membru UE, acesta fiind un prim pas in lista de masuri pe care o are in vedere Ministerul Mediului.

Comisarul European (pentru mediu, afaceri maritime si pescuit, Karmenu Vella, n.red.) s-a aratat interesat si de stadiul inchiderii depozitelor de deseuri neconforme si de actiunile pe care autoritatile romane le-au intreprins pentru a evita condamnarea Romaniei la Curtea Euro... citeste mai departe despre "Romania ar putea ajunge la Curtea Europeana de Justitie. Riscam penalitati de 124.000 euro/zi pentru gropile de gunoi" pe Ziare.com

#Romania penalitati grop gunoi, #Romania CEJ penalitati gropi gunoi , #Stiri Mediu