Cât ne costă anual dezastrele naturale generate de schimbările climatice. ONU: „Lumea își finanțează propria distrugere”

Marti, 26 Aprilie 2022, ora 09:55
1204 citiri
Cât ne costă anual dezastrele naturale generate de schimbările climatice. ONU: „Lumea își finanțează propria distrugere”
170 de miliarde de dolari pe an se duc pe refacerea zonelor afectate de dezastrele naturale. FOTO: Pixabay.com

Între 350 şi 500 de dezastre la scară medie şi mare au avut loc în fiecare an în cursul ultimelor două decenii. Costul acestora s-a ridicat, în medie, la aproximativ 170 de miliarde de dolari pe an în decursul ultimului deceniu, potrivit unui raport al ONU pe tema schimbărilor climatice.

Acţiunea omului asupra climei contribuie la un număr din ce în ce mai mare de dezastre la nivel mondial, a avertizat marţi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), care a făcut apel la stoparea acestei „spirale de autodistrugere” cu care se confruntă omenirea.

Într-un nou raport, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Reducerea Riscului de Dezastre subliniază că dezastrele se multiplică rapid în întreaga lume ca urmare a schimbărilor climatice provocate de acţiunea omului şi a gestionării defectuoase a riscurilor, transmite AFP.

Secetă, temperaturi extreme și inundaţii

Numărul dezastrelor este de aşteptat să crească la 560 pe an - sau 1,5 pe zi - până în 2030 (comparativ cu 400 în 2015), punând în pericol milioane de vieţi.

„Lumea trebuie să facă mai multe pentru a integra riscul de dezastru în modul nostru de a trăi, de a construi şi de a investi”, a declarat secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, în prezentarea raportului.

Oficialul a făcut apel la comunitatea internaţională să decupleze umanitatea de la această „spirală de autodistrugere”, subliniind că „trebuie să transformăm complacerea noastră colectivă în acţiune. Împreună putem încetini ritmul dezastrelor ce pot fi prevenite”.

Raportul deplânge faptul că lumea are o percepţie greşită cu privire la riscurile asociate dezastrelor naturale şi o atribuie unei „subestimări” a riscurilor şi sentimentelor de „optimism” şi „de invincibilitate”.

Numărul victimelor dezastrelor naturale crește alarmant

Potrivit raportului, amploarea şi intensitatea dezastrelor sunt în creştere, numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa sau au fost afectate de dezastre în ultimii cinci ani fiind mai mare decât în cei cinci ani precedenţi.

Dezastrele au un impact disproporţionat asupra ţărilor în curs de dezvoltare, care pierd, în medie, 1% din PIB pe an din cauza catastrofelor, faţă de 0,1 până la 0,3% în ţările dezvoltate. Cel mai mare cost este suportat de regiunea Asia-Pacific.

Din 1980, doar 40% din pierderile cauzate de dezastre au fost asigurate, iar ratele de acoperire în ţările ...citeste mai departe despre "Cât ne costă anual dezastrele naturale generate de schimbările climatice. ONU: „Lumea își finanțează propria distrugere”" pe Ziare.com

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
#ONU incalzire globala, #schimbari climatice, #dezastre naturale, #costuri , #Stiri Mediu