Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

O pozitionare rara - Romania, in prima jumatate a topului european la energie regenerabila

O pozitionare rara - Romania, in prima jumatate a topului european la energie regenerabila
Romania figureaza pe locul 12 din 28 in topul european al ponderilor energiei regenerabile utilizate pentru incalzire/racire pe anul 2017, publicat de Eurostat.

Este o pozitionare rara pentru tara noastra, confirmata insa si de locul ocupat in contextul mai larg al utilizarii energiei regenerabile.

Singura umbra in acest tablou o constituie o anumita stagnare inregistrata de acest domeniu (strategic pentru dezvoltarea durabila) in ultimii ani.

Cu o pondere de 26,6%, Romania se afla la egalitate cu Grecia, imediat dupa Bulgaria (29,9%) si la o distanta semnificativa de media UE, situata la doar 19,5%. De remarcat faptul ca locomotiva europeana Germania apare de-abia in ultimul sfert al clasamentului (13,4%) iar "lanterna rosie" este detinuta de Olanda (5,9%).Trebuie subliniat ca domeniul energiilor regenerabile a cunoscut o evolutie rapida pe parcursul ultimilor ani, media UE de 19,5% din 2017 fiind in 2004 de doar 10,4%, cresterile fiind inregistrate pe toate segmentele, de la sectorul industrial la servicii si in gospodarii. Energia termala captata de pompe de caldura a fost inregistrata ca atare pentru statele care au raportat aceasta sursa.

Pentru referinta, merita amintit ca patru state membre ale Uniunii au ajuns la pondere majoritara in incalzire/racire a energiei regenerabile, toate fiind din nordul continentului si doua din fostul bloc estic: Suedia (69,1%), Finlanda (54,8%), Letonia (54,6%) si Estonia (51,6%).

Citeste mai mult despre O pozitionare rara - Romania, in prima jumatate a topului european la energie regenerabila pe Curs de Guvernare. ...citeste mai departe despre "O pozitionare rara - Romania, in prima jumatate a topului european la energie regenerabila" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1095 ori