Ferestrele generatoare de electricitate: Pot fi fabricate într-o gamă largă de culori la un cost rezonabil

Luni, 07 Noiembrie 2022, ora 23:15
524 citiri
Ferestrele generatoare de electricitate: Pot fi fabricate într-o gamă largă de culori la un cost rezonabil
Clădire cu multe ferestre FOTO Pixabay

Toată lumina naturală care curge prin ferestrele noastre poate face într-o zi mult mai mult decât să ne lumineze casele.

Oamenii de știință din Elveția au atins un nou record de eficiență pentru celulele solare transparente, deschizând calea ferestrelor generatoare de electricitate care ar putea ajuta la alimentarea caselor și a dispozitivelor noastre.

Cunoscute și sub denumirea de celule Grätzel, celulele solare sensibilizate cu colorant (DSC) sunt un tip de celulă solară cu costuri reduse care utilizează colorant fotosensibilizat atașat la suprafața unui semiconductor pentru a transforma lumina vizibilă în energie.

Versiunile anterioare ale DSC-urilor se bazau în mare parte pe lumina directă a soarelui, dar oamenii de știință de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) au găsit o modalitate de a face fotosensibilizatori transparenți - molecule care pot fi activate de lumină.

„Descoperirile noastre deschid calea pentru accesul facil la DSC-uri de înaltă performanță și oferă perspective promițătoare pentru aplicații precum sursa de alimentare și înlocuirea bateriei pentru dispozitivele electronice de putere redusă care folosesc lumina ambientală ca sursă de energie”, au scris autorii studiului, publicat în revista științifică Nature.

Panouri solare transparente

DSC-urile sunt transparente, flexibile și pot fi fabricate într-o gamă largă de culori la un cost relativ scăzut. Aceste panouri solare transparente sunt deja folosite în luminatoare, sere și fațade din sticlă.

În 2012, Centrul de Convenții SwissTech a devenit prima aplicare a tehnologiei DSC într-o clădire publică.

În 2017, Școala Internațională din Copenhaga și-a inaugurat noua clădire acoperită de aproximativ 12.000 de panouri solare albastre, dar transparente, care folosesc aceeași tehnologie DSC.

Ele furnizează aproximativ 300 de megawați-oră (MWh) de energie electrică pe an, satisfăcând peste jumătate din necesarul anual de energie al școlii.

Tehnologie solară transparentă cu o eficiență de 30%

În ciuda faptului că ferestrele generatoare de energie sunt pe piață de câțiva ani, o plângere recurentă a fost capacitatea lor limitată de a genera energie electrică în comparație cu celulele solare tradiționale.

Noua descoperire a echipei de la EPFL ar putea ajuta în curând la depășirea acestei bariere.

Datorită unui nou design de molecule, au cres ...citeste mai departe despre "Ferestrele generatoare de electricitate: Pot fi fabricate într-o gamă largă de culori la un cost rezonabil" pe Ziare.com

#ferestre, #electricitate, #panouri solare, #oameni de stiinta, #energie, #eficienta , #Stiri Mediu