Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Experții trag un semnal de alarmă: Ceva din aer atacă sistemul nervos putând provoca boli grave

Experții trag un semnal de alarmă: Ceva din aer atacă sistemul nervos putând provoca boli grave

Oamenii de știință care au publicat un studiu pe 1 februarie 2023 în revista JAMA Psychiatry după ce au analizat 389.000 de persoane, trag un serios semnal de alarmă pentru sănătate. Experții au constatat că poluarea aerului din orașe crește riscul de a suferi de depresie și anxietate, poate cauza cancer, infarct și accident vascular cerebral.

Cele mai mici particule de aer poluat incluse în noul studiu, PM2,5, sunt atât de mici – 1/20 din lățimea unui fir de păr uman – încât ele pot trece prin apărarea obișnuită a organismului, potrivit CNN.

Studiul, publicat în revista JAMA Psychiatry, a constatat că persoanele care au fost expuse la cantități mai mari de poluanți ai aerului pentru o perioadă lungă – inclusiv poluare cu particule, dioxid de azot și oxizi de azot – au un risc crescut de depresie și anxietate.

Prognoza șocantă a FMI: Economia Rusiei va fi mai performantă decât a SUA

Poluarea cu particule, cunoscută și sub denumirea de particule în suspensie, este amestecul de picături solide și lichide care plutesc în aer, spune Agenția pentru Protecția Mediului din SUA.

Poluarea cu dioxid de azot este cel mai frecvent asociată cu produsele secundare provenite de la arderile legate de combustibili. În loc să fie eliminat aerul poluant, atunci când expirăm, el se poate bloca în plămâni sau poate intra în sânge.

Particulele provoacă iritații și inflamații și pot duce la probleme respiratorii. Expunerea poate provoca cancer, accident vascular cerebral sau infarct; ar putea, de asemenea, agrava astmul și a fost asociată de mult timp cu un risc mai mare de depresie și anxietate.

Pentru noul studiu, cercetătorii de la Universitatea din Beijing, China și de la Universitățile Oxford și Imperial College London, ambele din Marea Britanie, au analizat înregistrările a 389.185 de persoane de la Biobank din Marea Britanie, o bază de date biomedicală la scară largă cu o jumătate de milion de voluntari diverși. În perioada de studiu, 13.131 au fost diagnosticați cu depresie și 15.835 au fost diagnosticați cu anxietate.

Afaceri colosale ale Rusiei cu o putere mondială: Creștere de 400% a exporturilor Moscovei, până la 32 de miliarde de dolari

Cei care locuiau în zone cu niveluri mai ridicate de poluare erau expuși unui risc mai mare de depresie și anxietate, chiar și atunci când nivelurile de poluare erau sub standardele de calitate a aerului din Reg ...citeste mai departe despre "Experții trag un semnal de alarmă: Ceva din aer atacă sistemul nervos putând provoca boli grave" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 575 ori