Apa potabilă otrăvită în Prahova. Autoritățile avertizează populația să nu o consume pentru băut sau gătit

Joi, 18 Mai 2023, ora 12:07
377 citiri
Apa potabilă otrăvită în Prahova. Autoritățile avertizează populația să nu o consume pentru băut sau gătit
Arsen în apa potabilă, într-o localitate din Prahova FOTO Arhivă

Apa potabilă dintr-o localitate prahoveană este ”otrăvită” cu arsen, a anunțat compania Hidro Prahova care solicită localnicilor să nu o consume nici măcar pentru spălat.

Este al doilea caz de acest fel în ultimele șase luni. În decembrie anul trecut s-a creat o adevărată isterie în județ după ce în comuna Mănești au fost constatate depășiri ale valorilor arsenului în apă.

𝗛𝗜𝗗𝗥𝗢 𝗣𝗥𝗔𝗛𝗢𝗩𝗔 𝗦.𝗔. 𝗮𝗻𝘂𝗻𝘁̦𝗮̆ 𝗿𝗲𝘀𝘁𝗿𝗶𝗰𝘁̦𝗶𝗮 𝗰𝗼𝗻𝘀𝘂𝗺𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝗮𝗽𝗮̆ 𝗽𝗼𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗮̆ (𝗯𝗮̆𝘂𝘁/𝗴𝗮̆𝘁𝗶𝘁) 𝗶̂𝗻 𝗰𝗼𝗺𝘂𝗻𝗮 𝗖𝗼𝗰𝗼𝗿𝗮̆𝘀̦𝘁𝗶𝗶 𝗖𝗼𝗹𝘁̦.

”HIDRO PRAHOVA S.A. ia această măsură în urma anunțului de către Direcția de Sănătate Publică a județului Prahova, instituție care asigură controlul parametrilor de calitate ai apei potabile prin monitorizarea de audit, care informează prin procesul verbal nr. 376-377 din data de 17.05.2023, că pe raza teritorială a comunei Cocorăștii Colț s-au găsit valori depășite ale arsenului în apa potabilă”, se anunță într-un comiunicat al companiei județene de distribuție a apei.

Apa nu poate fi folosită pentru băut și gătit, dar va putea fi folosită pentru spălat și alte folosințe care nu determină contaminarea alimentelor, cât și pentru evacuarea apelor uzate menajere.

Societatea va asigura necesarul de apă potabilă prin utilizarea containerelor tip IBC în zonele afectate.

În acest sens, societatea HIDRO PRAHOVA S.A. asigură că vor fi prelevate constant probe de apă, ce vor fi analizate în vederea asigurării gradului de potabilitate al acesteia, conform reglementărilor în vigoare.

În decembrie anul trecut, localnicii din comuna prahoveană Mănești erau avertizați să nu consume sub nicio formă apa, nici măcar fiartă, întrucât arsenul nu dispare prin acest procedeu.

Direcția de Sănătate Publică Prahova a anunțat la acea dată că pe raza comunei Mănești, în toate sursele de alimentare cu apă, au fost depistate valori depășite ale arsenului în apa potabilă.

"Ca urmare se interzice cu desăvârșire consumul apei furnizată de HidroPrahova, până la remedierea neconformității”, anunță DSP Prahova. ...citeste mai departe despre "Apa potabilă otrăvită în Prahova. Autoritățile avertizează populația să nu o consume pentru băut sau gătit" pe Ziare.com

#arsenic, #apa potabila, #poluare apa, #Prahova , #Stiri Mediu