Academia Romana: Proiectul Rosia Montana, periculos pentru Romania

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 12:37
3590 citiri
Academia Romana: Proiectul Rosia Montana, periculos pentru Romania
Sursa:academician.ro

Vicepresedintele Academiei Romane, Ionel Valentin Vlad, a declarat vineri, in cadrul dezbaterii "Adevaruri despre Rosia Montana", organizata de delegatia europarlamentarilor PSD, ca proiectul "este unul controversat si periculos pentru Romania".

Ionel Valentin Vlad a cerut autoritatilor romane in numele Academiei Romane sa analizeze proiectul sub toate aspectele sale, antrenand specialisti dezinteresati, inainte de a implementa acest proiect controversat si periculos.

Academicianul a precizat ca prezidiul institutiei pe care o reprezinta a adoptat un document care prevede pozitia Academiei fata de proiectul de la Rosia Montana si prin care doreste sa previna o eroare asupra comunitatii, mediului inconjurator si vestigiilor arheologice din zona.

Potrivit academicianului, o analiza obiectiva arata ca proiectul nu e o lucrare de interes public si nu justifica efectele negative colaterale. Acesta a argumentat pozitia Academiei si prin faptul ca exploatarea proiectata pentru o perioada de aproximativ 20 de ani nu reprezinta o solutie de dezvoltare durabila si nu rezolva problemele sociale si economice ale zonei.

In plus, distrugerea comunitatii Rosia Montana si demolarea unor cladiri inclusive monumente istorice este inacceptabila, mai ales daca se ia considerare ca beneficiile statului roman asupra exploatarii sunt doar de 2%.

El a subliniat si faptul ca explorarea la suprafata si crearea unui bazin de acumulare a rezidului ar mutila grav peisajul. De asemenea, academicianul a abordat si subiectul folosirii cianurii de sodiu in procesul tehnologic care creeaza motive serioase de ingrijorare.

Potrivit lui Ionel Valentin Vlad, proiectul incalca o serie de conventii si alte elemente ale legislatiei europene iar in situatii similiare, alte tari au procedat cu mai multa prudenta si au evitat sa accepte riscul implicarii in astfel de proiecte. El a dat ca exemplu Germania, unde un astfel de proiect este de neconceput, iar Bulgaria si Armenia nu au aprobat proiecte de acelasi tip.

"Academia Romana considera ca nu pot fi ignorate numeroase proteste individuale si colective ale societatii civile, ale unor institutii stiintifice, religioase, inclusiv Biserica Ortodoxa Romana, personalitati, oameni de stiinta si de cultura", a mai spus Ionel Valentin Vlad.

#academia romana, #proiect rosia montana , #Protectia mediului

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  3. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  4. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  5. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  6. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  7. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  8. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  9. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  10. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO