Isarescu: BNR a intervenit in piata prin vanzarea de valuta

Luni, 09 Februarie 2009, ora 12:20
1649 citiri
Isarescu: BNR a intervenit in piata prin vanzarea de valuta

Analistii au suspectat, in repetate randuri, interventia indirecta a BNR in piata valutara, pentru a limita deprecierea monedei nationale. Guvernatorul Mugur Isarescu a recunoscut ca banca centrala a vandut valuta, dar ca prioritatea a fost drenarea lichiditatii din piata, dupa decizia gresita de a reduce RMO la pasivele in lei, in octombrie 2008.

 


Scaderea cu 18% a rezervelor minime obligatorii (RMO) la pasivele in lei , decisa de BNR in octombrie 2008, a fost o eroare, iar banca centrala a vandut ulterior valuta pentru a drena lichiditatea din piata, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Eu am votat atunci in favoarea reducerii rezervelor minime, dar a fost o greseala. Masura parea normala in conditiile de neincredere si dezbateri politice, dar situatia creata ulterior in piata nu a putut fi rezolvata decat prin vanzarea de valuta", a adaugat Isarescu.

"Aceasta a fost singura solutie rezonabila pentru a iesi din impas. Unii analisti au observat in mod corect aceste miscari, care s-au reflectat in scaderea rezervei valutare", a completat guvernatorul.

#Isarescu, #BNR, #piata, #valuta, #RMO, #rezerve, #depreciere, #moneda, #leu, #banca centrala , #Piata media