Vezi de ce Mark Zuckerberg risca sa piarda 50% din Facebook

Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 18:37
2871 citiri
Vezi de ce Mark Zuckerberg risca sa piarda 50% din Facebook

CEO-ul Facebook ar putea sa vada cum afacerea lui se injumatateste brusc. Mark Zuckerberg va fi nevoit sa-si apere in instanta dreptul de proprietate asupra Facebook. In caz contrar, Facebook se imparte.

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg a obtinut o victorie luni impotriva gemenilor Winklevoss, care sustineau cu tarie ca CEO-ul Facebook le-a "furat" ideea. Victoria lui Zuckerberg poate fi insa de scurta durata.

"Fantomele trecutului" ies la iveala

Un fost partener de-a lui Zuckerberg, Paul Ceglia isi cere drepturile asupra Facebook.

Omul de afaceri din New York a venit cu noi dovezi in procesul Facebook.

Paul Ceglia pretinde ca detine 50% din actiunile Facebook, in baza unui contract semnat cu Zuckerberg in 2003.

Ceglia mentioneaza ca a lucrat ca designer si dezvoltator pe site-ul lui Zuckerberg in 2003, in timp ce Zuckerberg a lucrat ca si programator pentru site-ul StreetFax.com, proiect care ii apartinea omului de afaceri.

Facebook a negat acuzatiile initiale ale lui Ceglia.

Ceglia sustine ca Zuckerberg i-ar fi trimis mai multe email-uri in care aborda termenii contractului si aspecte legate de dezvoltarea "The Face Book".

Intr-un email din 2003, Zuckerberg vine cu diferite propuneri pentru denumirea site-ului si sugereaza ca o modalitate buna de monetizare ar fi o taxa pentru studenti in valoare de 29,95 de dolari/luna.

In alt email, CEO-ul gigantului Facebook mentioneaza ca  2 studenti de la Harvard, probabil gemenii Winklevooss, vin cu o idee de afacere similara.

Lansarea "The Face Book" a fost amanata pentru 2004. Astfel, potrivit lui Ceglia, intarzierea lansarii atragea dupa sine penalitati pentru Zuckerberg. Penalitatile constau in actiuni Facebook.

Intr-un email din 2 februarie 2004, Zuckerberg mentioneaza datele contractului cu Ceglia detaliat:

"Paul, am o problema destul de grava pe care doresc sa o discut cu tine. In conformitate cu contractul, iti datorez peste 30% din actiunile companiei din penalitati de intarziere, ceea ce ti-ar acorda 80% din afacere. Consider ca este nedrept intrucat am intarzit cu lansarea site-ului pentru ca am lucrat la StreetFax,com. Mai mult, nu cred ca este legal sa aplici astfel de penalitati. Iti sugerez sa renuntam la penalitati si sa revenim la contractul initial de impartire 50%-50% a actiunilor", scria Zuckerberg intr-unul din email-urile sale catre Ceglia.

Ulterior, Zuckerberg l-a anuntat pe Ceglia ca studentii nu au aratat mare interes pentru site si prin urmare propune incetarea proiectului.

Daca aceste emailuri sunt reale, Ceglia va castiga o cota mare de la Facebook.

Facebook, pe de alta parte, neaga categoric autenticitatea lor.

"Acesta este un proces fraudulos inventat de catre un infractor  si asteptam cu nerabdare sa venim cu dovezi in instanta", a precizat avocatul Facebook.

Multi si-au pus intrebarea de ce omul de afaceri a asteptat 7 ani pana sa-si spuna povestea. Ceglia nu are insa o imagine prea buna. In 2009, omul de afaceri a fost arestat si acuzat de frauda.

In momentul in care Ceglia a intentat primul proces impotriva lui Zuckerberg, compania Facebook era evaluata la 22 de miliarde de dolari. Acum, site-ul are o valoare estimata la peste 50 de miliarde de dolari.

#actiuni facebook, #mark zuckerberg, #paul ceglia, #compania facebook, #averea lui zuckerberg, #the face book , #stiri Mark Zuckerberg

Curs valutar

1 EUR = 4.9690 RON

-0.0014

1 USD = 4.5785 RON

-0.0065
  1. Cea mai recentă actualizare Waze rezolvă o problemă majoră
  2. Cum a scăpat China de cel mai mare colaps tehnologic global, provocat de CrowdStrike
  3. Cine e de vină pentru mega-pana IT care afectează companii aeriene, bănci și alte instituții de stat. De la ce a pornit totul
  4. Câte calculatoare au fost afectate de criza informatică provocată de update-ul CrowdStrike. Anunțul făcut de Microsoft
  5. Veste bună pentru șoferi. Android Auto va permite controlul radioului mașinii în curând
  6. Pana informatică a Microsoft a produs haos pe aeroporturi. Bilete mai scumpe de zeci de ori la zborurile fără întârzieri
  7. One UI 7: Samsung se pregătește pentru schimbări majore de interfață inspirate de competiție. Ce vrea să împrumute de la Apple
  8. Gemini înlocuiește Google Assistant cu funcționalități avansate. Cum puteți activa AI-ul fără să deblocați telefonul
  9. OpenAI lansează un nou chatbot: Inteligență artificială compactă și accesibilă
  10. Pana IT globală duce la improvizații în aeroporturile afectate. Cum s-a transformat panoul de informații despre zboruri