Campeanu: Trebuie o lege globala care sa cuprinda toate pensiile calculate altfel

Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 09:41
2330 citiri
Campeanu: Trebuie o lege globala care sa cuprinda toate pensiile calculate altfel

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, este de parere ca Parlamentul trebuie sa analizeze posibilitatea elaborarii unei legi globale, care sa vizeze orice gen de pensii calculate altfel decat pe baza contributiilor, pentru a elimina disputele care exista pe marginea legilor speciale si in special a celor ale magistratilor.

Intrebata despre posibila taxa de solidaritate, la care se gandeste Guvernul, ce ar putea fi aplicata in vederea reducerii diferentelor foarte mari intre diferite categorii de pensii, Mariana Campeanu a explicat, la Realitatea TV, ca acest lucru trebuie discutat si analizat, pentru ca depinde despre ce pensii este vorba.

"Este o discutie care se va purta si va trebui analizata, pentru ca depinde despre ce pensii vorbim. Daca sunt pensiile care se datoreaza contributiei unei persoane, nu cred ca acest lucru este rau pentru societate, inseamna ca acea persoana a contribuit foarte mult la sistemul de pensii si a platit foarte multa pensie celor care se aflau in plata in momentul in care persoana era activa. Daca vorbim despre pensiile - sa le zicem speciale sau care se platesc nu pe baza de contributii-, acolo cred ca ar trebui gasite metode pentru a limita acest gen de pensii", a spus ministrul, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV.

Fiind ridicata problema pensiilor magistratilor, seful de la Munca a subliniat ca in cazul acestora este vorba despre doua tipuri de pensie: o pensie bazata pe contributii si una care reprezinta o recunoastere a importantei muncii respective si care se plateste din bugetul de stat.

"Trebuie sa va spun ca in toata lumea magistratii beneficiaza de astfel de stimulente, sa le spunem, si in acelasi timp este hotararea Curtii Constitutionale care a spus ca toate celelalte pensii speciale pot fi taiate, numai cele ale magistratilor nu. Este foarte clar ca o hotarare a Curtii Constitutionale se respecta si se aplica imediat cum este publicata", a subliniat Campeanu.

Referindu-se la posibilitatea aparitiei unei noi legi a pensiilor care sa inlature aceasta decizie a Curtii Constitutionale, ministrul Muncii a admis ca legea care stabileste statutul judecatorilor poate fi modificata, insa a atras atentia asupra faptului ca hotararea definitiva va apartine tot Curtii Constitutionale.

"Eu cred ca trebuie sa analizam in Parlament o lege globala care sa cuprinda absolut orice gen de pensie calculata altfel decat pe contributii", a subliniat ea.

#lege globala pensii, #ministrul Mariana Campeanu, #contributii pensii , #Ministrul Muncii