Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Traian Basescu: Statele Unite ale Europei, un scop pe termen mediu

Traian Basescu: Statele Unite ale Europei, un scop pe termen mediu


UE nu poate rezista procesului de globalizare in arhitectura actuala, de aceea, Uniunea trebuie sa fie unita, considera presedintele Traian Basescu. In opinia acestuia, scopul final va fi realizarea Statelor Unite ale Europei.

"Solutia pentru a ne proteja cei 800 de milioane de cetateni ai UE este ca in final, pe termen mediu, sa avem curajul sa realizam Statele Unite ale Europei(SUE), pastrandu-ne traditiile, cultura, limba si tot ceea ce tine de definirea fiecarei natiuni in parte.

Asa se vede Europa pana in 2020. Dupa aceasta etapa, va fi nevoie de un strans parteneriat intre SUE si SUA", a declarat seful statului in cadrul Galei Studentilor Romani din Strainatate, desfasurata la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, Romania va fi sustinator fara rezerve al unei Uniuni Europene tot mai integrate.

"Nu este o sustinere la moda sau pe placul poporului, este o analiza, un punct de vedere foarte deschis si abrupt. UE nu va rezista efectelor globalizarii decat unita. Daca vom ramane fragmentati cu orgoliile nationale, UE nu va fi pe puntea de comanda a procesului de globalizare, ci va reactiona la efectele acestui proces", a mai afirmat Traian Basescu.

In ceea ce priveste summit-ul UE din data de 9 decembrie 2011, seful statului a precizat ca liderii UE au luat o decizie fundamentala care acopera un mare gol- lipsa de reguli sau de mijloace de impunere a regulilor pe care toti membrii le-au agreat odata cu semnarea tratatului de la Maastricht.

"Desi multi cetateni neavizati dadeau ochii pe spate la TV, acesti oameni habar n-aveau ca Romania, in momentul in care a aderat la UE, a aderat si la aceste criterii.

In 8-9 decembrie nu s-a stabilit nimic altceva decat introducerea unor mecanisme de sanctionare a statelor care nu respecta criteriile de la Maastricht", a mai adaugat Traian Basescu.

Presedintele a subliniat faptul ca Romania trebuie sa sustina fara rezerve tratatul de consolidare economica, act ce va fi adoptat la consiliul din luna martie. Potrivit acestuia, s-a renuntat la conceptul de uniune fiscala datorita sensibilitatilor nationale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1253 ori