Soros: Angela Merkel a condus Europa intr-o directie gresita

Luni, 25 Iunie 2012, ora 12:52
1425 citiri
Soros: Angela Merkel a condus Europa intr-o directie gresita

Europa risca sa ajunga la un sistem care ar perpetua si adanci divergentele dintre statele creditor si cele debitor, transformand zona euro "intr-un fel de imperiu german", in timp ce tarile de la periferie ar fi permanent in depresiune economica, considera miliardarul George Soros.

"Chiar daca reusesti sa eviti acel accident similar cu ce s-a intamplat in 2008, cu falimentul Lehman Brothers - sa spunem ca eviti asta - Eurosistemul care ar rezulta ar perpetua divergentele dintre creditori si debitori si ar crea o Europa foarte, foarte diferita de societarea deschisa care a capturat imaginatiile oamenilor si a condus la crearea Uniunii Europene. Ar transforma-o intr-un sistem ierarhic, unde diviziunile dintre creditori si debitori ar deveni permanente si, in loc de un grup de tari dintre care niciuna nu domina, s-ar ajunge ca Germania sa se afle intr-o pozitie de dominatie permanenta, un fel de imperiu german, in timp ce statele de la periferie ar deveni zone aflate permanent in depresiune", a declarat Soros intr-un interviu pentru Bloomberg Television.

Soros recomanda UE sa cumpere obligatiuni emise de Italia si Spania

Soros recomanda UE sa infiinteze un fond care sa cumpere obligatiuni emise de Italia si Spania si avertizeaza ca moneda euro s-ar putea prabusi daca liderii europeni nu vor reusi, la summit-ul de la sfarsitul acestei saptamani, sa convina "masuri drastice" pentru solutionarea crizei.

Reputatul investitor crede ca zona euro ar trebui sa creeze o Autoritate fiscala europeana capabila sa cumpere obligatiuni de stat, cu conditia ca Italia si Spania sa implementeze masuri fiscale realiste, a afirmat Soros la Londra.

Finantarea achizitiilor de obligatiuni ar putea fi obtinuta prin vanzarea de titluri de trezorerie europene, garantate in comun de statele din zona euro, care ar avea dobanzi foarte avantajoase datorita acestor garantii, a spus el.

Soros sustine cresterea economica in Europa, in detrimentul austeritatii promovate de Germania

Franta si Italia fac presiuni asupra Germaniei sa accepte masuri decisive pentru rezolvarea crizei, dupa ce randamentul obligatiunilor spaniole cu maturitatea la zece ani a depasit saptamana trecuta pragul psihologic de 7%, nivel considerat nesustenabil.

Politicienii europeni sunt in impas inaintea summit-ului din 28 - 29 iunie, situatie care s-ar putea transforma intr-un dezastru daca nu sunt adoptate de urgenta masuri care sa asigure supravieturiea monedei euro, noteaza miliardarul.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat recent ca se opune "propunerilor premature" pentru crearea de obligatiuni comune la nivelul zonei euro, considerand ca astfel de instrumente nu sunt viabile in absenta unei uniuni fiscale in regiune.

Germania a cerut totodata Greciei, care a primit 240 miliarde euro de la creditorii externi, si celorlalte state cu probleme, sa continue implementarea de masuri fiscale pentru a primi fonduri.

Soros considera ca pozitia Germaniei si a Angelei Merkel inrautateste situatia din zona euro, deoarece statele au nevoie de crestere economica pentru a-si putea plati datoriile, si nu de austeritate.

"Merkel s-a transformat intr-un lider puternic. Din pacate, a condus Europa intr-o directie gresita", a declarat miliardarul.

#George Soros zona euro, #Angela Merkel zona euro, #Soros evolutie zona euro, #Spania datorii, #Italia datorii, #UE obligatiuni Spania, #obligatiuni italia , #Zona euro