Oficial BM: Ce ar aduce Romania mai aproape de euro

Vineri, 23 Mai 2014, ora 12:52
1414 citiri
Oficial BM: Ce ar aduce Romania mai aproape de euro

Efortul continuu de consolidare fiscala va pune Romania intr-o situatie buna pentru adoptarea monedei euro, a apreciat directorul de tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria, Elisabetta Capannelli, intr-o conferinta de presa.

"Efortul de consolidare fiscala care continua va pune Romania intr-o situatie buna pentru aderare, pentru a indeplini tintele de a intra in anticamera euro si apoi de a intra in zona euro. Este la latitudinea autoritatilor romane sa discute cu autoritatile europene, atunci cand sunt gata, pentru a intra in zona euro si cred ca multe dintre reforme pe care le sustinem impreuna, inclusiv pe partea fiscala, pe partea de reforme structurale, le vor oferi uneltele necesare pentru a intra in zona euro", a spus Capannelli.

Ea a subliniat ca data de intrare in zona euro este una pe care statul respectiv o decide, impreuna cu institutiile din Uniunea Europeana, iar Romania va intra in zona euro, acest aspect fiind mentionat in Tratatul de Aderare.

In opinia acesteia, aderarea la zona euro poate functiona ca o ancora pentru accelerarea reformelor.

"Credem ca am putea avea o crestere de 4 - 5% in conditii de macrostabilitate si asta este foarte important pentru a reduce decalajele fata de celelalte tari din zona euro. O accelerare sustenabila a cresterii economice ne va ajuta sa intram in zona euro. Cu cat suntem mai aproape ca nivel de dezvoltare in momentul in care aderam fata de tarile dezvoltate cu atat mai bine pentru noi din punctul de vedere al gestionarii unor eventuale socuri asimetrice, care vor putea aparea", a aratat Catalin Pauna, World Bank Senior Country Economist.

Catalin Pauna sustine ca agenda de crestere este foarte importanta pentru Romania si ca tara noastra are potential pentru a imbunatati cresterea economica prin "indepartarea acelor obstacole care blocheaza valoarea adaugata in activitati cu productivitate redusa".

#consolidare fiscala, #aderare zona euro Romania, #zona euro , #Zona euro