Euro se va deprecia cand Romania va intra in mecanismul ratelor de schimb 2

Duminica, 22 Iulie 2012, ora 17:47
2857 citiri
Euro se va deprecia cand Romania va intra in mecanismul ratelor de schimb 2

In momentul in care Romania va intra in mecanismul ratelor de schimb 2 pentru adoptarea euro criteriile vor fi mai stricte, iar moneda europeana mai depreciata, a declarat Adrian Mitroi, secretar general al CFA Romania, in calitate de profesor de economie si investitii.

"In momentul in care noi ne vom pregati intrarea in ERM 2, regulile vor fi mult mai drastice si mai stricte. Moneda euro va avea o alta forma, probabil va fi ceva mai depreciata. Probabil ca euro la care noi vom adera, probabil intr-un viitor mai indepartat, va fi o alta moneda decat este astazi", a explicat Mitroi.

Unul dintre criteriile de la Maastricht pentru adoptarea euro o reprezinta fluctuatia monedei nationale care nu trebuie sa depaseasca +/-15% o paritate centrala, cu doi ani inainte de adoptarea euro. Practic, incepand din 2013, Romania ar trebui sa intre in mecanismul ratelor de schimb 2 (ERM2), daca si-a propus ca in 2015 sa adopte moneda.

"Noi suntem o tara puternic euroizata, probabil cea mai euroizata economie din zona euro. Eu cred ca societatea romaneasca si economia s-au adaptat foarte bine si referinta la euro este comuna. Tot ceea ce facem noi, tranzactiile, sunt in moneda asta. Euro este, in continuare, o moneda, probabil mult prea apreciata versus performanta economica. Insa aprecierea monedei euro sau relativa ei apreciere fata de alte monede este in primul rand rezultatul unei posturi economice mai puternice a partenerilor zonei euro, adica ma refer la ASIA si la America, cele doua poluri economice care tin foarte mult sa aiba o moneda subapreciata", a spus Mitroi.

Potrivit acestuia, astazi puterea economica a unei zone economice se masoara prin capacitatea ei de a-si tine moneda subapreciata si nu supraapreciata.

"Asta nu neaparat din motive primare de export. Aceste motive sunt pentru economiile puternic orientate catre export si foarte flexibile, gen Germania sau Asia. In primul rand o moneda depreciata te ajuta sa-ti platesti mai usor datoriile intr-o lume surpaindatorata si care este in proces de dezintermediere", a mai spus profesorul de economie.

#romania adoptare euro, #Romania zona euro, #depreciere euro, #CFA Romania evolutie euro , #Zona euro