Euro s-a depreciat pana la 1,37 dolari

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 11:10
1160 citiri
Euro s-a depreciat pana la 1,37 dolari

Moneda unica europeana a continuat vineri sa se deprecieze in fata dolarului, coborand pana la cotatii de sub 1,37 dolari, in conditiile in care piata este ingrijorata de dificultatile bugetare ale unor state din zona euro, in special ale Greciei, Spaniei si Portugaliei.

Pe pietele de schimb valutar, euro a atins vineri dimineata o cotatie minima de 1,3669 dolari, cel mai scazut nivel din 20 mai 2009, potrivit Bloomberg.

Ulterior, moneda europeana a revenit in apropiere de 1,37 dolari, fiind cotata cu 1,3690 in jurul orei 10:55, ora Romaniei.

Statele iberice au intrat joi in atentia investitorilor, care si-au manifestat ingrijorarea fata de situatia lor bugetara, ce se aseamana din ce in ce mai mult cu cea a Greciei.

Un prim semnal a fost caderea burselor din Madrid si Lisabona, care au suferit corectii puternice in sedinta de joi, de 5,9%, respectiv 5%.

Miercuri, Comisia Europeana a decis sa plaseze Grecia sub supraveghere, in urma situatiei bugetare critice a acestui stat, care a ajuns anul trecut la un defuicit bugetar de 12,7% din produsul intern brut (PIB).

Moneda europeana este sub presiune si ca urmare a deciziei de joi a Bancii Centrale Europene (BCE), de a mentine dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 1%.

#euro, #dolari, #curs, #valutar, #moneda, #nationala , #Zona euro