Ernst&Young: Economia zonei euro isi revine in trimestrul doi din 2013

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 17:45
1945 citiri
Ernst&Young: Economia zonei euro isi revine in trimestrul doi din 2013

Raportul de iarna al Ernst & Young, Eurozone Forecast (EEF) preconizeaza ca economia zonei euro va creste in cel de-al doilea trimestru din 2013, moment in care ar putea aparea si o relaxare a conditiilor de creditare.

Cele mai recente rapoarte bancare arata o inasprire a criteriilor de creditare, ceea ce va afecta mai ales intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile). Este putin probabil sa apara o relaxare a conditiilor de creditare pana cand economia zonei euro nu va incepe sa creasca din nou, incepand cu al doilea trimestru din 2013, conform raportului EEF.

Zona euro inainteaza cu greu catre stabilitate

Conform EEF, PIB-ul zonei euro va scadea cu 0,2% in 2013, dar se va consemna o crestere modesta din 2014 pana in 2016, de 1,3% pe an. Rate de crestere similare sunt de asteptat si pentru restul decadei. Diferentele de crestere intre nordul si sudul Europei se vor mentine si pe viitor, fiind estimate cresteri in cateva dintre tarile din sud, dar nu mai devreme de 2015.

Fata de perioada de inceput a verii 2012, pietele europene par acum mult mai increzatoare ca zona euro va supravietui. Cu toate acestea, performantele de crestere din zona euro raman impartite. Se estimeaza ca tarile cu economii dezvoltate vor continua sa inregistreze rezultate mai bune decat cele in crestere, iar acestea din urma se vor zbate pentru a creste chiar cu procente mici in urmatorii cativa ani.

Prabusirea increderii in ciuda eforturilor facute de BCE

Atata vreme cat cadrul de reglementare care asigura supravietuirea zonei euro este, pe mai departe, in curs de definire, increderea mediului de business si a consumatorilor nu s-a imbunatatit, asa cum s-a intamplat cu pietele financiare in saptamanile imediat urmatoare discursului lui Mario Draghi, din iulie 2012, cand declara ca Banca Centrala Europeana va face "tot ceea ce este nevoie" pentru a proteja zona euro. De fapt, s-au consemnat scaderi constante ale increderii, in ambele cazuri, in ultimele 12-18 luni.

Crestere de 2,3% a investitiilor in 2014

Prognoza EEF prevede o scadere de 1,2% a capitalul fix in 2013, care va urma scaderii de 3,6% estimate pentru 2012. Ca urmare a masurilor preconizate pentru 2013, care vizeaza supravietuirea mediului de business in zona euro, EEF preconizeaza o imbunatatire gradata a increderii si o crestere de 2,3% a investitiilor in 2014.

#raport Ernst and Young, #previziuni zona euro, #criza zona euro , #Zona euro