Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum ar putea iesi zona euro din criza, intr-un orizont de doi ani

Cum ar putea iesi zona euro din criza, intr-un orizont de doi ani


Criza din zona euro ar putea fi solutionata intr-un an sau doi daca partile implicate isi respecta angajamentele bugetar, a declarat directorul Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF), germanul Klaus Regling.

Declaratia lui Klaus Regling a fost facuta intr-un interviu ce urmeaza sa apara luni in saptamanalul Der Spiegel.

"Daca toate tarile din zona monetara isi respecta cu strictete angajamentele de consolidare bugetara si continua sa-si amelioreze competitivitatea, atunci criza poate fi reglementata intr-un an sau doi", a afirmat Regling.

Regling a dat asigurari ca FESF, pe care il conduce, si-a indeplinit bine misiunea de a acorda fonduri de salvare in timpul crizei, care este in al treilea an al ei.

"Daca nu am fi fost acolo, Portugalia si Irlanda nu ar mai face parte din zona euro", a spus Klaus Regling.

FESF, care are o capacitate maxima de imprumut in valoare de 440 miliarde de euro, urmeaza sa fie inlocuit de un fond permanent, Mecanismul European de Stabilitate (MES), dotat cu 500 de miliarde de euro.

MES ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 iulie, dar a fost amanat din cauza unei proceduri de verificare a legalitatii sale in temeiul legislatiei germane, la Curtea Constitutionala din Germania.

Mecanismul European de Stabilitate, operational in octombrie

Regling, numit sa conduca MES, a recunoscut ca viitorul acestui mecanism depinde de verdictul Curtii din Karlsruhe, asteptat la 12 septembrie.

"Fara Germania, MES nu are prea mult sens", a afirmat oficialul german.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1504 ori