Cipru vrea impartirea datoriilor din zona euro in functie de marimea statelor

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 18:50
1567 citiri
Cipru vrea impartirea datoriilor din zona euro in functie de marimea statelor

Republica Cipru, care tocmai a preluat presedintia semestriala a Uniunii Europene, aflandu-se la randul sau in dificultate financiara, a apreciat vineri ca este "pe nedrept" victima crizei datoriilor europene, cerand statelor din zona euro sa isi imparta datoriile in functie de marime.

La cateva zile dupa ce a cerut un ajutor financiar din partea UE si a FMI, ministrul cipriot al Finantelor, Vassos Shiarly, s-a plans ca insula se afla in dificultate dupa ce a "platit un pret prea mare" in stergerea a 107 miliarde de euro din datoria Greciei.

Planul de restructurare a datoriei elene, negociat la sfarsitul lui 2011 de Atena cu Institutul Finantelor Internationale (IIF), care reprezinta circa 40 de banci mari, asiguratori sau fonduri de garantare, a redus cu circa 50 la suta valoarea nominala a obligatiunilor Greciei.

Bancile cipriote detin cantitati importante din obligatiunile Greciei, iar Cipru a pierdut astfel 4,2 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 24 la suta din PIB, a precizat Shiarly intr-o conferinta de presa.

"Nu este drept sa fim nevoiti sa suportam asta", a adaugat el. "Era o problema europeana", a adaugat oficialul, precizand ca "ar fi trebuit sa impartim aceste datorii in mod echitabil".

Avand in vedere ca Cipru reprezinta 0,2 la suta din economia zonei euro, din care fac parte 17 state, insula ar fi trebuit sa piarda numai 200 de milioane de euro, adica "o suma neimportanta", a precizat ministrul, care a declarat ca intentioneaza sa ridice aceasta problema in cadrul negocierilor privind ajutoarele din partea UE si FMI.

#datorii state zona euro, #Cipru datorii, #zona euro datorii , #Zona euro