Noua lege a energiei: Dispar celebrii baieti destepti?

Joi, 14 Iunie 2012, ora 12:49
1962 citiri
Noua lege a energiei: Dispar celebrii baieti destepti?

Pretul final al energiei, care ajunge la consumator, va creste de patru, cinci ori, dupa aparitia noii legi a energiei, cred specialistii contactati de Business24.

Comisia de Industrie a Camerei Deputatilor a adoptat raportul la Legea energiei, presedintele Comisiei, Iulian Iancu fiind convins ca, odata cu apartia acestei Legi "baietii destepti dispar ca urmare a constrangerilor impuse".

Iancu a spus ca producatorii de energie sunt obligati sa puna in piata in mod transparent, nediscriminatoriu si concurential intreaga cantitate de energie electrica sau de gaz natural. Cu alte cuvinte niciun contract nu se mai poate desfasura in spatele usilor inchise.

De asemenea exista o prevedere expresa legata de furnizarea ca si procent care ii ramane furnizorului. "Aici am avut in vedere acel procent care s-a desprins din activitatea de tarif reglementat de autoritate pe zona casnica. Acela a fost luat ca reper si atat el este lasat furnizorului, diferenta oricat ar fi ea pana la pretul final este colectata de statul roman", a explicat Iancu, adaugand ca este vorba de un fond de siguranta a sistemului energetic.

Culmea baietilor destepti: mai multi intermediari, nu doar unul singur

El a mai adaugat ca "cei actuali o prevedere expresa legata de maximul de 1,08 pe care il pot obtine si orice valoare peste se preia in fondul de siguranta a sistemului national". Oficialul a mai explicat ca furnizorii vor avea maxim 8% profit din venitul pe energie si restul va fi dus la fondul de siguranta.

Ionut Purica, expert in energie si mediu, a declarat pentru Business24 ca, in urma controalelor din anii precedenti, s-a constatat ca intre furnizorul de energie si beneficiarul final, se strecurau mai multi intermediari, nu doar unul singur. Expertul sustine ca, prin noua lege a energiei exista ceva sanse sa mai fie eliminati din intermediari.

Ionut Purica spune ca, prin negociere se poate ajunge la un pret al energiei ceva mai redus, in cazul in care mai multi beneficiari se asociaza intr-un singur grup.

"De exemplu, mai multe intreprinderi, care fiecare in parte au un anumit consum de energie, se unesc si semneaza un contract cu un singur furnizor, care se duce si negociaza toata cantitatea de energie cu producatorul, in numele companiilor pe care le reprezinta, reusind sa obtina astfel un pret mai bun", a declarat specialistul in energie si mediu.

Tarife speciale pentru industria mare consumatoare de energie

Ionut Purica sustine ideea unor tarife mai mici pentru sectoarele industriale mari consumatoare de energie, cum ar fi cea a aluminiului sau a otelului. De ce? Pentru ca, daca au un cost energetic redus in procesul de fabricatie, companiile din aceste sectoare devin mai competitive, as ca, vor vinde mai mult, vor avea cifre de afaceri mai mari si vor angaja si un numar mai mare de oameni.

Analistul economic Ilie Serbanescu a declarat pentru Business24 ca este extrem de pesimist in privinta eliminarii baietilor destepti din energie, pentru ca acestia exista din cauza impunerii liberalizarii pietei de catre Uniunea Europeana.

"In Romania, nu exista conditii pentru liberalizare, fiindca avem un singur producator, statul. Motiv pentru care nu are cine cu cine sa fie in concurenta, fiindca energia hidro nu poate concura cu cea nucleara sau cu cea termo", a declarat analsitul.

Amplasamentele hidroenergetice, un dar de la Dumnezeu

Ilie Serbanescu sustine ca, din totalul pietei de energie, doar sectorul hidroenergetic este liberalizat, si acesta doar in proportie de 70%.

"Liberalizarea, la presiune externa, a permis aparitia asa-numitilor "traderi", intermediari care cumpara ieftin si vand scump si care, nu intamplator, s-au napustit doar pe energia produsa ieftin (cea hidro), valorificand-o catre consumatori interni si externi, in propriul profit si bineinteles al celor care le inlesnesc accesul la borcanul cu miere", sustine Ilie Serbanescu.

Analistul economic spune ca hidrocentralele constituie cel mai profitabil segment de producere a energiei si ca Hidroelectrica are dreptul la o renta diferentiala, pe care ar trebui s-o incaseze statul, pentru ca este un monopol natural, caci amplasamentele hidroenergetice favorabile sunt un dar de la natura, iar, pe de alta parte, valorificarea lor se face cu mari eforturi financiare si umane.

"Deci trebuie sa apartina in veci celor carora le-a lasat Dumnezeu acest dar si celor care au facut aceste sacrificii materiale si umane, adica romanilor, si nu capitalului strain", este de parere Ilie Serbanescu.

#baietii destepti din energie, #legea energiei, #intermediari energie, #alimentare energie electrica , #Tarife energie