CEZ renunta la parcul eolian din Romania. Compania vrea sa se extinda in Polonia si Slovacia

Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 16:30
1762 citiri
CEZ renunta la parcul eolian din Romania. Compania vrea sa se extinda in Polonia si Slovacia
turbine-eoliene.com.ro

Grupul CEZ, cel mai mare producator de energie din Cehia, vrea sa cumpere pachetul majoritar de actiuni al companiei de stat Energa din Polonia si compania Elektrarne controlata de Enel in Slovacia, in conditiile in care grupul a anuntat ca incearca sa vanda integral parcul eolian detinut in Romania.

CEZ, care este controlata de statul ceh, are nevoie sa isi creasca veniturile "pentru a asigura actionarilor dividendele stabile cu care sunt obisnuiti", conform declaratiei facute de CEO-ul grupului, Daniel Benes, pentru ziarul Hospodarske Noviny, citat de Bloomberg, transmite Mediafax.

Producatorul de energie electrica din Cehia nu a initiat inca negocierile cu Energa, potrivit purtatorului de cuvant al companiei, Ladislav Kriz.

Statul polonez detine 51% dintre actiunile Energa, care a fost listata pe bursa anul trecut, potrivit site-ului companiei.

Benes a afirmat ca CEZ vizeaza, totodata, preluarea a 66% dintre actiunile producatorului de energie din Slovacia, Slovenske Elektrarne, care sunt detinute de Enel.

De altfel, CEZ a inceput deja negocierile cu guvernul slovac, cel care este actionar minoritar la Elektrarne, pentru o posibila achizitie.

Planurile CEZ, incurajate la bursa

Actiunile CEZ au urcat cu 0,3% pe bursa din Praga, in timp ce titlurile Energa au avansat cu 0,5% pe bursa din Varsovia, valoarea de piata a celui de-al treilea mare producator de energie din Polonia ajungand la 3 miliarde de dolari.

Enel, cea mai mare companie din domeniul energiei din Italia, a anuntat in luna iulie ca vrea sa vanda activele detinute in Slovacia si Romania, pentru a reduce datoria de 4,4 miliarde de euro pe care o are.

In aprilie, grupul ceh CEZ a anuntat ca este dispus sa vanda integral parcul eolian detinut in Romania, la Fantanele si Cogealac, daca va primi o oferta buna pentru acesta.

Ulterior, la inceputul lunii septembrie, seful CEZ Romania, Martin Zmelik, a declarat ca grupul isi va consolida operatiunile in Romania si nu va iesi de pe piata, chiar daca va reusi sa vanda parcurile eoliene din Dobrogea, dar ca nu este interesat de achizitii sau de participarea la proiecte energetice mari derulate de Guvern.

CEZ este cel mai mare producator de electricitate eoliena din Romania, activitatea in care a investit 1,1 miliarde de euro. Parcurile eoliene detinute de CEZ in Romania au impreuna au o capacitate de 600 MW.

CEZ investeste anual in Romania circa 200 milioane de lei in reteaua de distributie a electricitatii (45,2 milioane de euro) in judetele Arges, Gorj, Mehedinti, Dolj, Teleorman, Valcea si Olt.

Grupul ceh CEZ a intrat pe piata romaneasca in 2005, cand a cumparat de la Electrica SA filiala Electrica Oltenia.

#parc eolian Romania, #CEZ renuntare parc eolian Romania , #Tarife energie

Curs valutar

1 EUR = 4.9746 RON

0.0008

1 USD = 4.4657 RON

-0.0005
  1. Primul tren chinezesc este în România. Prin ce orașe va trece garnitura de mare viteză
  2. De ce implementarea salariului minim european adâncește și mai mult inegalitatea veniturilor. „Reducerea impozitelor sau oferirea de deduceri fiscale poate încuraja”
  3. Nori negri pe cerul industriei IT din România. Factorii care împing salariile programatorilor în jos
  4. Proiect de reindustrializare a României. Domeniile care ar putea fi „recuperate” prin finanțare masivă
  5. NOAPTE Deschidere/ Guvernul rămâne fără bani pentru autostrăzi. Riscurile adâncirii în datorii pe ultima sută de metri a campaniei electorale
  6. Motivele pentru care românii din străinătate revin în țară. Cu cât a crescut nivelul de trai în România
  7. Noile reguli pentru pensionarea anticipată: ce privilegii au pierdut și ce au câștigat românii începând cu luna septembrie
  8. România cumpără 37 de trenuri electrice noi. Pe ce rute vor circula
  9. Scumpirea vieții de zi cu zi în România. Țara cu cele mai mici prețuri din UE: „Sentimentul de groază în supermarket îl resimțim și noi” GRAFIC
  10. Cum va remedia Casa de Pensii neconcordanțele apărute pe deciziile de recalculare. Noile erori identificate de autorități