Indecizie în UE privind plafonarea preţului la gaz. Lista țărilor care vor o reducere "semnificativă"

Duminica, 11 Decembrie 2022, ora 16:59
501 citiri
Indecizie în UE privind plafonarea preţului la gaz. Lista țărilor care vor o reducere "semnificativă"
Instalație de foraj FOTO: pixabay.com

Statele UE au avut negocieri de urgenţă sâmbătă, în încercarea de a ajunge la un acord privind plafonarea preţului la gaz până la reuniuna miniştrilor energiei ce va avea loc marţi, 13 decembrie. Însă statele membre rămân divizate în privinţa acestui plan.

De fapt, 12 ţări, între care şi România, fac presiuni pentru a reduce "semnificativ" plafonul planificat de Uniunea Europeană pentru preţul la gaz, în timp ce blocul european negociază contracronometru ca să ajungă la un acord privind această măsură, scrie Reuters.

Preţurile la gaz în Europa au crescut vertiginos în acest an, după ce Rusia a redus livrările în urma conflictului pe care îl are cu Occidentul din cauza invaziei sale în Ucraina. Creşterea preţului la combustibilil au alimentat inflaţia şi au pus presiune pe economiile şi populaţiile ţărilor europene, în condiţiile în care costul vieţii este mult mai ridicat, iar iarna începe să-şi facă simţită prezenţa.

Un oficial dintr-un stat membru al UE a declarat că ţările încep "să-şi reducă diferenţele" dintre poziţiile lor, dar alţii oficiali au spus că sâmbătă s-au înregistrat prea puţine progrese. Diplomaţii vor purta noi negocieri luni, 12 decembrie.

Douăsprezece dintre cele 27 de state membre ale UE au distribuit un document prin care cer ca preţ plafonat să fie "semnificativ" mai mic decât ultimul plafon negociat. "Textul nu a mers suficient de departe spre ceea ce am putea considera un compromis satisfăcător", au declarat acestea.

Documentul, consultat de Reuters, a fost înaintat de Belgia, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovenia şi Slovacia.

De luni de zile ţările UE nu reuşesc să se pună de acord cu privire la plafonarea preţurilor la gaze, în rândul lor existând opiniile divergente.

Unii diplomaţi sunt sceptici că s-ar putea ajunge la un acord săptămâna viitoare şi subliniază că ţările nemulţumite de ultima propunere au suficient sprijin pentru a bloca aprobarea măsurii, scrie Reuters.

În timp ce ţările pro-plafonare spun că măsura ar proteja economiile lor de costurile ridicate ale energiei, Germania - cea mai mare economie şi cea mai mare piaţă de gaze din Europa - şi Olanda se opun. Acestea avertizează că măsura ar putea perturba funcţionarea normală a pieţelor energetice şi ar putea descuraja producătorii de gaz să mai furnizeze combustibilul ...citeste mai departe despre "Indecizie în UE privind plafonarea preţului la gaz. Lista țărilor care vor o reducere "semnificativă"" pe Ziare.com

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#plafonare pret gaze, #discutii UE, #pret mai mic, #Romania, #negocieri, #criza energie , #Stiri Macroeconomie