Suprataxarea profitului obținut de companiile de petrol și gaze. OMV-Petrom și Romgaz, cele mai afectate

Miercuri, 28 Decembrie 2022, ora 07:48
1030 citiri
Suprataxarea profitului obținut de companiile de petrol și gaze. OMV-Petrom și Romgaz, cele mai afectate
Guvernul României a pregătit o ordonanță de urgență prin care profitul producătorilor de țiței și gaze să fie suprataxat FOTO Pixabay

Guvernul României a pregătit o ordonanță de urgență prin care profitul producătorilor de țiței și gaze să fie suprataxat, arată G4Media și economica.net. Potrivit surselor citate, companiile vor plăti contribuție de solidaritate anul viitor 60% pe diferența dintre profitul acestui an și media profiturilor perioadei 2018-2021 majorată cu 20%.

Potrivit economica.net, companiile cele mai afectate de suprataxă sunt OMV Petrom (capital majoritar austriac) și Romgaz (capital majoritar de stat).

Guvernul a calculat că va strânge din această suprataxă suma de un miliard de euro în 2023, au declarat surse guvernamentale pentru G4Media.

Sursa citată mai arată că banii vor intra într-un cont special deschis la Ministerul de Finanțe.

Proiectul Ministerului Finanțelor vine la trei săptămâni după ce Austria a blocat prin veto intrarea României și Bulgariei în Schengen pe motiv că Viena are o problemă cu migrația ilegală.

Guvernul Ciucă a confirmat oficial că are în analiză un proiect de OUG privind punerea în aplicare a Regulamentului UE 2022/1854, adică reglementarea la nivel european care ar permite suprataxarea companiilor petroliere, potrivit ordinii de zi a executivului făcută publică de biroul de presă. ...citeste mai departe despre "Suprataxarea profitului obținut de companiile de petrol și gaze. OMV-Petrom și Romgaz, cele mai afectate" pe Ziare.com

#ordonanta, #profit, #gaze, #petrol , #Stiri Macroeconomie