Criza datoriilor din SUA se adâncește: „Nu avem încă un acord. Cred că încă putem ajunge acolo”

Marti, 23 Mai 2023, ora 08:17
46 citiri
Criza datoriilor din SUA se adâncește: „Nu avem încă un acord. Cred că încă putem ajunge acolo”
Joe Biden, președintele SUA FOTO: captură Twitter

Preşedintele Joe Biden şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, nu au reuşit să ajungă luni la un acord privind modul de creştere a plafonului de îndatorare a guvernului american, de 31.400 de miliarde de dolari, cu doar 10 zile înainte de o posibilă incapacitate de plată care ar putea scufunda economia SUA, dar au promis că vor continua să discute, transmite Reuters.

Preşedintele democrat şi cel mai important republican din Congres s-au luptat să ajungă la un acord, în timp ce McCarthy face presiuni asupra Casei Albe pentru a accepta reduceri de cheltuieli în bugetul federal pe care Biden le consideră "extreme", iar preşedintele insistă asupra unor noi taxe pe care republicanii le-au respins.

"Am reiterat încă o dată că intrarea în incapacitate de plată este exclusă şi că singura modalitate de a merge mai departe este cu bună credinţă spre un acord bipartizan", a declarat Biden într-o declaraţie după întâlnire, pe care a calificat-o drept "productivă". McCarthy a declarat reporterilor, după mai bine de o oră de discuţii cu Biden, că negociatorii "se vor reuni, vor lucra toată noaptea" pentru a încerca să găsească un teren comun. "Am simţit că am avut o discuţie productivă. Nu avem încă un acord", a declarat McCarthy.

"Cred că încă putem ajunge acolo. El a spus că se aştepta să vorbească cu Biden în fiecare zi. Dar nu a fost dispus să ia în considerare planul lui Biden de a reduce deficitul prin creşterea impozitelor pentru cei bogaţi şi prin eliminarea lacunelor fiscale pentru industriile petrolieră şi farmaceutică. McCarthy s-a concentrat pe reducerea cheltuielilor în bugetul federal din 2024. Democraţii şi republicanii au la dispoziţie doar 10 zile pentru a ajunge la un acord - până la 1 iunie - pentru a creşte limita de autoîmprumut a guvernului sau pentru a declanşa o incapacitate de plată a datoriei fără precedent, care, avertizează economiştii, ar putea provoca o recesiune.

Biden a declarat, înainte de începerea reuniunii, că este "optimist" că ar putea face unele progrese. Ambele părţi au nevoie de un acord bipartizan pentru a-l "vinde" electoratului lor, a spus el, adăugând că este posibil să existe încă unele dezacorduri.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a oferit luni un memento sobru cu privire la cât de puţin timp a mai rămas, spunând că cea mai apropiată dată estimată pentru intrarea în incapacitate de ...citeste mai departe despre "Criza datoriilor din SUA se adâncește: „Nu avem încă un acord. Cred că încă putem ajunge acolo”" pe Ziare.com

#Biden, #SUA, #datorii, #republicani, #democrati , #Stiri Macroeconomie