Situatie tensionata la ArcelorMittal Galati: Sindicalistii se tem ca ar putea veni rusii, premierului i s-a cerut desecretizarea contractului de privatizare

Luni, 23 Aprilie 2018, ora 00:00
1287 citiri
Situatie tensionata la ArcelorMittal Galati: Sindicalistii se tem ca ar putea veni rusii, premierului i s-a cerut desecretizarea contractului de privatizare
Foto: Arhiva Facebook/Internship ArcelorMittal Galati

Galatenii se tem ca - dupa ce ArcelorMittal va vinde combinatul siderurgic din orasul lor, intreaga regiune de sud-est a tarii se va transforma, peste noapte, intr-un pol al saraciei. Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, apreciaza insa ca temerile lor sunt nefondate, de vreme ce oricum Comisia Europeana si statul roman vor avea grija sa asa ceva sa nu se intample. Sceptici, sindicalistii din siderurgie cer, insa, blocarea vanzarii combinatului, in vreme ce parte dintre parlamentarii galateni sustin ca ar trebui pusa in discutie chiar nationalizarea unitatii.

Grupul ArcelorMittal a confirmat, pe 13 aprilie, ca vinde combinatul de la Galati, alaturi de alte unitati de productie din strainatate daca, in schimb, Comisia Europeana ii permite sa cumpere otelaria Ilva, cea mai mare din Europa.

Vestea le-a adus galatenilor doar neliniste, in conditiile in care economia orasului graviteaza in jurul combinatului. Cu peste 5.000 de salariati pe statele de plata, acesta este cel mai mare angajator din intreg judetul. In plus, sute de firme locale rezista pe piata doar datorita colaborarii cu aceasta mare unitate siderurgica pe care ArcelorMittal se pregateste sa o vanda. Cum nimeni nu stie inca cine va fi viitorul proprietar, galatenii pun raul in fata: daca ia cineva combinatul doar ca sa-l inchida si sa lase mii de oameni pe drumuri?

Consiliul Concurentei: Comisia Europeana nu va permite inchiderea combinatului

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, saptamana trecuta, ca nu exista niciun pericol pentru combinatul de la Galati, cata vreme atat Comisia Europeana, cat si statul roman isi doresc ca acesta sa prospere.

"Ei, daca spun ca ArcelorMittal e prea mare pe piata si trebuie sa vanda un activ, se vor asigura ca acel activ, in speta Sidex, e vandut unui operator care are capacitate. Si aici interesul Comisiei concorda cu interesul Romaniei. Si Comisia Europeana si Romania isi doresc ca acest combinat sa functioneze bine in continuare.

Pana saptamana viitoare (aceasta saptaman - n.r.) vom avea o opinie daca ni se pare ca vanzarea Sidex este necesara pentru aprobarea tranzactiei. Asta se va decide saptamana viitoare. Presupunand ca se vor accepta angajamentele, si statul roman va putea sa spuna daca il accepta sau nu pe cumparator", a punctat Chiritoiu, potrivit News.ro.

Parlamentarii galateni nu impartasesc, insa, optimismul presedintelui Consiliului Concurentei.

Parlamentarii galateni pun in di ...citeste mai departe despre "Situatie tensionata la ArcelorMittal Galati: Sindicalistii se tem ca ar putea veni rusii, premierului i s-a cerut desecretizarea contractului de privatizare" pe Ziare.com

#vanzare combinat Galati ArcelorMittal vanzare, #Viorica Dancila salvare combinat, #parlamentari sindicalisti combinat siderurgic Galati , #Stiri Macroeconomie