Șefa FMI, despre amenințările stabilității financiare la nivel global: „2023 va fi un alt an provocator, se impune vigilență”

Duminica, 26 Martie 2023, ora 21:21
370 citiri
Șefa FMI, despre amenințările stabilității financiare la nivel global: „2023 va fi un alt an provocator, se impune vigilență”
Kristalina Georgieva, șefa Fondului Monetar Internațional. FOTO: Facebook / International Monetary Fund

Şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI) Kristalina Georgieva a declarat duminică, 26 martie, că riscurile pentru stabilitatea financiară globală au crescut şi a cerut continuarea vigilenţei, deşi acţiunile economiilor avansate au calmat stresul pieţei, transmite Reuters.

Directorul general al FMI şi-a reiterat punctul de vedere că 2023 va fi un alt an provocator, în care creşterea economiei globale va încetini sub 3% din cauza efectelor încă resemțite ale pandemiei, a războiului din Ucraina şi înăspririi politicilor monetare.

Chiar şi cu o perspectivă mai bună pentru 2024, creşterea globală va rămâne cu mult sub media sa istorică de 3,8%, iar perspectiva generală a rămas slabă, a spus ea la Forumul pentru Dezvoltare din China.

FMI, care a anticipat o creştere globală de 2,9% în acest an, urmează să publice noi previziuni luna viitoare.

FMI stă cu ochii pe țările cu datorii mari și venituri mici

Georgieva a spus că factorii de decizie din economiile avansate au răspuns decisiv la riscurile de stabilitate financiară în urma prăbuşirii unor bănci, dar chiar şi aşa este nevoie de vigilenţă.

„Aşadar, continuăm să monitorizăm îndeaproape evoluţiile şi evaluăm potenţialele implicaţii pentru perspectivele economice globale şi stabilitatea financiară globală”, a spus ea, adăugând că FMI acordă o atenţie deosebită ţărilor cele mai vulnerabile, în special ţărilor cu venituri mici, cu niveluri ridicate a datoriei.

Ea a avertizat, de asemenea, că fragmentarea geo-economică ar putea împărţi lumea în blocuri economice rivale, rezultând „o divizare periculoasă care i-ar lăsa pe toţi mai săraci şi mai puţin siguri”.

Georgieva a spus că revenirea economică puternică a Chinei, cu o creştere estimată a PIB-ului de 5,2% în 2023, oferă o oarecare speranţă pentru economia mondială, China fiind estimată să reprezinte aproximativ o treime din creşterea globală în 2023.

Care este planul Chinei pentru reechilibrarea economiei

FMI estimează că fiecare creştere cu 1 punct procentual a PIB-ului din China are ca rezultat o creştere mai mare cu 0,3 puncte procentuale a altor economii asiatice, a spus ea.

Ea a îndemnat factorii de decizie din China să depună eforturi pentru a creşte productivitatea şi a reechilibra economia, departe de investiţii şi către o creştere mai durabilă, bazată pe consum, inclusiv prin reforme orientat ...citeste mai departe despre "Șefa FMI, despre amenințările stabilității financiare la nivel global: „2023 va fi un alt an provocator, se impune vigilență”" pe Ziare.com

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#Fondul Monetar International, #Kristalina Georgieva FMI, #economie globala, #China, #stabilitate financiara, #politica monetara , #Stiri Macroeconomie