Șeful celui mai mare consumator de energie din ţară: Iarna viitoare va fi una cumplită - preţuri uriaşe, fabrici închise şi oameni în beznă INTERVIU

Miercuri, 17 August 2022, ora 13:29
705 citiri
Șeful celui mai mare consumator de energie din ţară: Iarna viitoare va fi una cumplită - preţuri uriaşe, fabrici închise şi oameni în beznă INTERVIU
Marian Năstase, președintele Asociației Marilor Consumatori de Energie din România FOTO financialintelligence.ro

Iarna viitoare va fi una cumplită şi vom vedea preţuri uriaşe la energie, fabrici care se închid şi oameni care rămân în beznă şi frig, pentru că nu îşi vor putea plăti facturile, dacă Guvernul nu ia de urgenţă măsuri, a afirmat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro Slatina și președinte al Asociației Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC), într-un interviu acordat AGERPRES.

În acest moment este haos pe piaţa de energie şi ce e mai rău abia de acum încolo va veni, crede el. Schema de compensare a facturilor este de fapt "o fraudă a banului public de dimensiuni colosale", pentru că banii se duc în conturile intermediarilor dintre producători şi consumatori. "Băieţii deştepţi" din energie încă există şi câştigă miliarde din bani publici, susţine Năstase, astfel că este necesar un mecanism de reglementare a pieţei pe termen scurt.

Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din ţară, care a închis 60% din electroliză, şi-a abandonat planurile de revenire la capacitate maximă pe care le avea pentru anul viitor şi se pregăteşte să trimită în şomaj tehnic 500 din cei 2.500 de angajaţi, până la finele anului.

Năstase se aşteaptă ca mai multe fabrici şi capacităţi industriale din România să se închidă în această iarnă, cu efecte sociale şi economice. Vor fi oameni care îşi vor pierde locurile de muncă şi vor sta în beznă şi frig, pentru că nu vor mai avea cu ce să-şi plătească facturile, spune el.

În opinia sa, producătorii de energie ar trebui să fie obligaţi să vândă o parte din producţie direct către consumatorii industriali, pe platforma specială care există pe bursă, eliminându-se în acest fel intermediarii.

AGERPRES: Care este situaţia de la Alro în acest moment?

Marian Năstase: Încercăm să ne adaptăm la noile realităţi cu care ne confruntăm. Încercăm să ne adaptăm, pentru că eu cred că una dintre caracteristicile noastre fundamentale, care ne-a ajutat întotdeauna să supravieţuim tuturor crizelor care au început acum 15 ani, este adaptabilitatea şi e clar că şi modelele de business trebuie adaptate la noile realităţi. Şi asta am şi făcut începând de anul trecut, din primăvară, de când am văzut că situaţia tinde să devină critică din punct de vedere energie, am făcut mai multe lucruri.

În primul rând, am încercat să tragem semnale de alarmă că ...citeste mai departe despre "Șeful celui mai mare consumator de energie din ţară: Iarna viitoare va fi una cumplită - preţuri uriaşe, fabrici închise şi oameni în beznă INTERVIU" pe Ziare.com

#preturi energie, #pret gaze, #alro slatina, #consumatori energie industriali , #Stiri Macroeconomie