Cum s-a împușcat Rusia în picior tăind gazul Europei. "China a negociat la sânge, în urmă cu câțiva ani, acordul de cumpărare"

Marti, 06 Septembrie 2022, ora 19:14
509 citiri
Cum s-a împușcat Rusia în picior tăind gazul Europei. "China a negociat la sânge, în urmă cu câțiva ani, acordul de cumpărare"
Angajați pe o platformă de producție a Gazprom FOTO Hepta

O părere răspândită larg în mijloacele de informare din Europa prin intermediul propagandei rusești încearcă să inducă ideea că Moscova se poate descurca excelent din punct de vedere economic și fără piața europeană.

Realitatea, însă, contrazice flagrant această teorie. Rusia a anunțat oficial, prin vocea purtătorului de cuvânt de la Kremlin, că nu va relua furnizarea gazului metan prin conducta Nord Stream 1 până când sancțiunile occidentale nu vor fi ridicate.

Un analist economic specializat în sursele deschise prezintă aspectele pragmatice care fac imposibilă în acest moment redirecționarea producției de gaz metan a Rusiei către piața din est, în special către China.

"Dacă Rusia vrea să oprească exportul în Europa a majorității producției interne de gaz metan, va trebui să-și reconstruiască complet infrastructura actuală de transport. Aceasta include atât conductele, cât și terminalele GNL (n.r. - gaz natural lichefiat).

În acest moment, Rusia nu are construite conducte care să livreze în China gaze naturale din principalele sale zăcăminte - Urengoy și Yamburg. Prin urmare, nu este fezabil pentru ei să redirecționeze acum către China, pur și simplu, fluxul tăiat Europei.

Proiectul conductei "Puterea Siberiei", pe care Rusia o folosește pentru a transporta către China gaz extras din zăcământul mai mic ca dimensiune, de la Chayanda, a fost menționat în premieră în 2007. Construcția a început în 2012. A fost finalizată abia în 2019. A durat 12 ani în total, dintre care 7 ani construcția.

Această conductă este mai scurtă decât magistralele care ar fi necesare pentru a redirecționa fluxul de la Urengoy și Yamburg către China. Ar dura peste un deceniu în condiții perfecte pentru a construi infrastructura de transport. Din cauza sancțiunilor, poate să nu fie nici măcar posibil.

În privința exportului gazului natural lichefiat (GNL) al Rusiei în afara Europei, există o altă problemă majoră. Rusia are două terminale principale de GNL - Yamal și Sahalin. Doar că terminalul Yamal este conectat exclusiv la terminalele occidentale.

Yamal LNG are o capacitate de producție anuală de 16,5 milioane de tone de GNL. Acesta este echivalentul a 22,75 miliarde de metri cubi de gaz metan, sau a 41,36% din capacitatea anuală de transport pe magistrala Nord Stream 1.

În plus, Rusia are două proiecte mai mici de terminale GNL pentru vest: Vysotsk LN ...citeste mai departe despre "Cum s-a împușcat Rusia în picior tăind gazul Europei. "China a negociat la sânge, în urmă cu câțiva ani, acordul de cumpărare"" pe Ziare.com

#gaze rusia, #export gaz metan china, #conducte gaz Rusia, #rezerve gaz europa , #Stiri Macroeconomie