Cine a sugrumat industria românească de medicamente. Expert: ”În ultimii 10 ani nu s-a mai construit nicio fabrică de acest fel”

Luni, 19 Decembrie 2022, ora 21:50
1053 citiri
Cine a sugrumat industria românească de medicamente. Expert: ”În ultimii 10 ani nu s-a mai construit nicio fabrică de acest fel”
Cercetător FOTO: pixabay.com

Sezonul virozelor a prins autoritățile române nepregătite. Copiii au umplut saloanele spitalelor iar părinții se plâng că nu găsesc medicamentele prescrise de medici. Specialiștii în domeniul pharma spun că fabricile de medicamente, dar și Guvernul au anticipat greșit necesarul de pastile și siropuri pentru acest an.

Deși în România avem câteva zeci de fabrici de medicamente, acestea produc ceea ce consideră că le va aduce profit. Pe de altă parte, Guvernul nu s-a gândit să facă un stoc de medicamente la fel ca alte state din vestul Europei.

Iar toate acestea se întâmplă în contextul în care specialiștii spun că suntem, la nivel european, cel puțin, într-o criză a medicamentelor.

De altfel, producătorii au semnalat CE încă de anul trecut că în spațiul european este o lipsă permanentă de 2000 de tipuri de medicamente.

Avem 30 de fabrici de medicamente, de ce nu avem tratamente

Consultat de Ziare.com, Dragoș Damian, CEO al companiei pharma Terapia Cluj, a explicat situația de pe piața pharma din România.

”După doi ani de restricții era foarte clar că urmează să se răspândească infecțiile respiratorii. Anul trecut, de exemplu, din cauză că erau restricții, producătorii au fabricat foarte puține antibiotice și medicamente antifebră pentru că oamenii nu mergeau la medic, stăteau în casă.

Ori planificând producția în acest fel, acum când este o cerere mare producătorii nu fac față.

Problema de antibiotice și antitermice, în special formele pediatrice, este la nivel global.

Problema celorlalte medicamente ține de politica de prețuri care trebuie schimbată, de politia taxei clawback ce trebuie regândită.

În ultimii 10 ani, din cauza politicii Ministerului Sănătății, nu s-a mai construit nicio fabrică de medicamente.

În România sunt aproximativ 30 de fabrici de medicamente. Problema este că fiecare fabrică produce ceea ce crede de cuviință. Sunt companii private. Pot produce la comandă dacă primesc o comandă fermă asumată de Guvern, așa cum a fost în cazul vaccinurilor. Plus că fabricile au niște capacități de producție limitate. De exemplu, dacă eu pot produce 1 milion de cutii de paracetamol, în cazul în care cineva mi-ar comanda 2 milioane de cutii, eu nu aș avea cum să onorez această cerere”, a explicat Dragoș Damian.

Cu toate acestea, rămâne întrebarea de ce, dacă sunt 30 de fabrici de medicamente în Rom ...citeste mai departe despre "Cine a sugrumat industria românească de medicamente. Expert: ”În ultimii 10 ani nu s-a mai construit nicio fabrică de acest fel”" pe Ziare.com

#medicamente ieftine, #lipsa stoc medicamente, #fabrici medicamente romania, #cerere piata pharma , #Stiri Macroeconomie