Cum ar putea creste substantial facturile la utilitati in Romania. Controversata lege privitoare la racordarile "gratuite"

Joi, 13 Mai 2021, ora 03:15
1589 citiri
Cum ar putea creste substantial facturile la utilitati in Romania. Controversata lege privitoare la racordarile "gratuite"
Pentru consumatorii casnici racordarea va ramane gratuita doar intr-o limita de consum FOTO Pixabay.com

La nici jumatate de an de la demararea procesului de racordare gratuita la gaze si electricitate, proiectul a fost blocat de numarul prea mare de solicitari venit din partea consumatorilor casnici. Acum, ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirma ca autoritatile se gandesc serios la eliminarea acestei gratuitati pentru consumatori.

Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta, a atras atentia anul trecut in nenumarate pozitii publice luate, ca acest proiect nu este pentru oameni din mediul rural, care se incalzesc cu lemne, asa cum se vehiculeaza, este un proiect pentru "baietii destepti" care au construit "haotic" in zona periurbana.

Ministrul Energiei spune ca gratuitatea va fi eliminata pentru consumatorii industriali, iar pentru cei casnici, racordarea va ramane gratuita insa doar intr-o limita de consum.

Noua lege spune ca finantarea lucrarilor de racordare este asigurata de catre distribuitori, iar ulterior costurile se vor regasi in facturile platite de toti consumatorii.

"Pentru racordarea unui client la reteaua de gaze, in varf de munte, vom plati toti. La fel platim si pentru o firma care doreste sa-si racordeze cladirile la energie electrica sau gaze naturale. In plus, o astfel de masura creeaza si discriminare fata de cel care a platit, pana anul trecut, pentru propria racordare. Pe langa faptul ca a suportat singur costurile cu racordarea proprie, acesta ar urma sa plateasca si pentru racordarea celorlalti", potrivit Hotnews.ro.

Si pentru ca este o presiune imensa pentru a se renunta la aceasta gratuitate, Ministerul Energiei si ANRE au venit cu o solutie de mijloc. Sa elimine gratuitatea pentru firme si sa o pastreze pentru consumatorii casnici, insa doar intr-o limita de consum. Racordarea gratuita s-ar putea face pentru o limita de consum de 20 MW, iar pentru ce este in plus sa stabileasca ANRE o taxa.

De asemenea, ar mai putea fi eliminat si termenul limita de 5 ani pentru recuperarea costurilor de racordare.

De la 1 iulie, toate se scumpesc

Pe de alta parte, un studiu realizat de Asociatia Energia Inteligenta, dupa 1 iulie 2021 vor creste preturile gazelor naturale, energiei electrice, energie termice si lemnelor de foc.

Inflatia declansata de aceste cresteri, la care se adauga cresterea cursului valutar, dar mai ales faptul ca ajutoarele prevazute in Legea Consumatorului Vulnerabil nu vor fi acordate decat pentru iarna 2022/2023, va aduce cel putin 4 milioane de romani in zona saraciei energet ...citeste mai departe despre "Cum ar putea creste substantial facturile la utilitati in Romania. Controversata lege privitoare la racordarile "gratuite"" pe Ziare.com

#racordari gratuite, #racordari electricitate, #racordari gaze , #Stiri Macroeconomie