Putin si Erdogan inaugureaza gazoductul TurkStream. Cum i-ar putea influenta pe romani acest nou drum al gazului

Miercuri, 08 Ianuarie 2020, ora 16:12
1017 citiri
Putin si Erdogan inaugureaza gazoductul TurkStream. Cum i-ar putea influenta pe romani acest nou drum al gazului
Foto: Gazprom.com/Galerie Media

Presedintele Vladimir Putin ia parte, la Istanbul, la ceremonia de inaugurare a gazoductului TurkStream. Acesta aduce, prin Marea Neagra, tocmai pana in Turcia, suficiente gaze rusesti pentru a alimenta inclusiv mai multe state din sudul Europei.

Desi mai multi experti au fost sceptici, Moscova a respectat, totusi, termenul anuntat inca de la finele anului 2019 pentru inaugurarea gazoductului TurkStream, prin intermediul caruia circa 31,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc vor ajunge, prin Marea Neagra, din Rusia, tocmai pana in Turcia.

Pe site-ul presedintiei ruse se mentiona inca de marti, 7 ianuarie, ca presedintele Vladimir Putin a parasit Siria - unde se intalnise cu Bashar al-Assad - si a ajuns in Turcia, unde va participa, alaturi de presedintele Recep Tayyip Erdogan, la inaugurarea conductei TurkStream.

In cele din urma, miercuri la pranz, cei doi sefi de stat au participat la o ceremonie de proportii, la Istanbul, in care au subliniat avantajele proiectului si si-au reafirmat dorinta de colaborare.

De ce construieste Rusia conducte submarine si cum ne influenteaza asta

Rusia a anuntat, inca de acum un deceniu, ca in curand va livra gaze in Europa fara sa le mai transporte prin Ucraina. Ca n-au fost doar vorbe in vant o dovedeste chiar faptul ca, intre timp, Moscova a investit masiv intr-o retea de transport care sa ocoleasca Ucraina.

Asa s-a construit gazoductul NorthStream 1, care transporta gaze, prin Marea Baltica, din Rusia in Germania, la Greifswald. Iar de acolo, prin gazoductele terestre Eugal si Opal, gazul coboara spre restul Europei.

Intre timp, Rusia a inceput si constructia unei alt gazoduct in Marea Neagra. Anume: NorthStream 2. Si acesta este aproape finalizat. Din cifrele comunicate de Deutsche Welle, 2.100 de kilometri de gazoduct au fost deja instalati.

Asa ca ar mai fi de instalat doar circa 300 de kilometri. Proiectul a intampinat, insa, o serie de piedici. Printre altele, la finele lui 2019, Congresul SUA a decis sa impuna sanctiuni pentru companiile care finanteaza constructia gazoductului in valoare de circa 8 miliarde de euro (adica Shell, BASF, Uniper, Wintershall si Engie). Iar asta va cauza, probabil, intarzieri suplimentare.

Rusia a lucrat, insa, pe mai multe fronturi. Cu alte cuvinte, pe langa conductele NorthStream, a construit si gazoductul care tranziteaza Marea Neagra. Anume: TurkStream, care pleaca din Rusia, de la Anapa si ajunge in Turcia, la Kiyikoy.

Traseul gazoductului Tur ...citeste mai departe despre "Putin si Erdogan inaugureaza gazoductul TurkStream. Cum i-ar putea influenta pe romani acest nou drum al gazului" pe Ziare.com

#Putin Erdogan inaugureaza Turkstream , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

-0.0008

1 USD = 4.7216 RON

0.0236
  1. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  2. Dispar magazinele Profi. Tranzacția anului în comerţul alimentar
  3. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  4. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA
  5. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  6. România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă
  7. Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital
  8. Numărul angajaților bugetari a ajuns la o cifră record. Cheltuielile de personal au crescut spectaculos
  9. Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
  10. Măsurile de austeritate pe care le-ar putea lua viitorul guvern, din 2025. FMI-ul „bântuie" România: „Avem cel mai mare deficit bugetar din istorie"