O decizie a Uniunii Europene scumpește petrolul. Mesajul sfidător transmis de la Moscova

Luni, 05 Decembrie 2022, ora 10:46
607 citiri
O decizie a Uniunii Europene scumpește petrolul. Mesajul sfidător transmis de la Moscova
Pompă de petrol FOTO:Pixabay.com

Prețurile petrolului au crescut luni după ce țările OPEC+ și-au menținut stabile țintele de producție înaintea interdicției Uniunii Europene și a plafonului de preț pentru țițeiul rusesc.

În acelaşi timp, un semn pozitiv privind cererea de combustibil l-a reprezentat atenuarea restricţiilor COVID-19 în multe oraşe din China, scrie Reuters.

La bursa de la Londra, cotaţia ţiţeiului Brent a urcat cu 0,8%, până la 86,29 dolari per baril, în timp ce la bursa de la New York cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate a crescut cu 0,9%, până la 80,68 dolari pe baril, scrie Digi 24.

La reuniunea de duminică, grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei) a convenit să respecte planul convenit luna trecută, de a reduce producţia cu două milioane de barili pe zi, din noiembrie până în 2023.

Analiştii susţin că decizia OPEC+ era aşteptată, deoarece marii producători aşteaptă să vadă impactul deciziilor privind petrolul din Rusia.

Luni intră în vigoare un embargo instituit de UE asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă. În urma acestui embargo, începând de luni Rusia nu va mai livra statelor UE decât petrol prin conducte. De asemenea, în coordonare cu statele din G7, ţările UE au definitivat un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului rusesc.

Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.

"Deşi OPEC a decis să menţină ţintele de producţie, mă aştept ca ei să continue să echilibreze piaţa. Implementarea sancţiunilor UE şi plafonarea preţului vor duce la o înăsprire a pieţei petrolului, deşi ne aşteptăm ca piaţa să fie deja poziţionată pentru aceste perspective", a apreciat Baden Moore, de la National Australia Bank.

Ce spune Rusia

Rusia transmite că nu va respecta plafonarea, chiar dacă va fi nevoită să-și reducă producția. Vânzarea petrolului și gazelor în Europa a fost una dintre principalele surse de câștig în valută străină a Rusiei, de când geologii sovietici au descoperit petrol și gaze în mlaștinile Siberiei în deceniile de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Plafonul pentru țiței va fi urmat de o măsură similară care va afecta produsele petroliere rusești, care va intra în vigoare ...citeste mai departe despre "O decizie a Uniunii Europene scumpește petrolul. Mesajul sfidător transmis de la Moscova" pe Ziare.com

#petrol pret, #pret baril petrol, #plafonare petrol rusia, #G7 , #Stiri Macroeconomie