Lista completă a celor peste 50 de sporuri încasate de bugetari. Salariul mediu net în sectorul de stat, cu peste 1.500 de lei mai mare decât în mediul privat

Luni, 05 Decembrie 2022, ora 11:36
628 citiri
Lista completă a celor peste 50 de sporuri încasate de bugetari. Salariul mediu net în sectorul de stat, cu peste 1.500 de lei mai mare decât în mediul privat
Funcționar FOTO Pixabay.com

Un job în sectorul de stat este dorit de mulți români. La salariul de bază, în cele mai multe cazuri destul de mic, se adaugă o serie întreagă de sporuri, de cele mai multe ori ascunse ochilor publicului larg.

În ultimii ani au fost presiuni publice pentru modificarea legii salarizării, însă aceasta a rămas la fel. Un material realizat de Hotnews.ro arată ce sporuri cel puțin ciudate au angajați din ministerele României.

Inițial sporurile au fost introduse în lege pentru a ajuta la creșterea indemnizațiilor bugetarilor care erau unele mici. Pe măsură ce a trecut timpul și s-au succedat guvernările aparatul administrativ s-a mărit considerabil la fel și indemnizațiile funcționarilor publici.

Sporurile din Siguranță și Apărare

Potrivit unei analize a Consiliul Fiscal, în 2021 salariul din sistemul bugetar ajungea la o medie de peste 7.000 de lei, cu mai bine de 1.500 de lei peste salariu din mediul privat.

Chiar și Consiliul Fiscal susține că salariul mediu brut în sistemul public a fost cu aproape 30% mai mare decât în mediul privat. Avem astfel cel mai mare raport dintre cheltuielile cu salariile bugetarilor și total venituri încasate din Europa.

Cele mai acordate sporuri sunt cele pentru condiții periculoase sau vătămătoare (vechiul spor de calculator) care este de 15% din salariu, spor pentru proiecte europene, pentru complexitatea muncii, suprasolicitare neuropsihică.

Ministerul Afacerilor Interne are aproximativ 124.000 de salariați însă a transmis presei că nu deține o contabilizare a informațiilor privind sporurile angajațiilor.

Ministerul Apărării are 86.149 de angajați dintre care tot atâția toți primesc sporuri.

spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase - 81.000 salariați

spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică - 889 salariați

spor pentru izolare - 510 salariați

spor pentru păstrarea confidențialității - 167 salariați

spor pentru titlul științific de doctor sau doctor docent -1.084 salariați

spor pentru condiții deosebit de periculoase precum TBC, bruceloză, gripă aviară, febră aftoasă - 2.901 salariați

spor pentru personalul care lucrează cu cifrul de stat - 727 salariați

Ministerul de Externe anunță că are 2.188 de angajați și toți beneficiază de diverse sporuri.

spor de condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase - 764 salariați

spor pentru cifrul de stat - 201 sal ...citeste mai departe despre "Lista completă a celor peste 50 de sporuri încasate de bugetari. Salariul mediu net în sectorul de stat, cu peste 1.500 de lei mai mare decât în mediul privat" pe Ziare.com

#sporuri angajati stat, #spor periculozitate, #sistemul public, #munca la stat , #Stiri Macroeconomie