Prețurile au explodat pur și simplu în aprilie! Inflația se apropie de 14%

Miercuri, 11 Mai 2022, ora 14:17
784 citiri
Prețurile au explodat pur și simplu în aprilie! Inflația se apropie de 14%

Prețurile de consum au explodat pur și simplu în luna aprilie, în condiție în care inflația anuală a crescut cu 3,7% față de luna precedentă.

Prețurile din energie continuă să fie principalul factor care determină un avans în ritm accelerat al inflației anuale.

Banca Națională se așteaptă ca majorările de prețuri să continue în trimestrul II, chiar la un ritm mai rapid decât până acum.

Rata anuală a inflației, 13,8%

Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022, comparativ cu luna aprilie 2021, este 13,8%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică – INS.

Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 7,9%, arată sursa citată.

Preţurile de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna martie 2022 au crescut cu 3,7%, iar rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2021 – aprilie 2022) faţă de precedentele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) este 7,4%, potrivit datelor INS.

Față de aprilie 2021, prețurile mărfurilor alimentare au crescut cu 13,54%, ale mărfurilor nealimentare cu 16,35%, iar ale serviciilor cu 7,11%, arată Statistica.

Cele mai mari scumpiri

În rândul mărfurilor alimentare, cele mai mari creșteri de prețuri în aprilie 2022, comparativ cu aprilie 2021, au fost consemnate pentru uleiul comestibil – peste 38%, pentru produsele de morărit (făină, mălai) – peste 27%, pentru legume și conserve de legume – peste 22% (cu componenta cartofi care a consemnat o creștere de peste 41%), iar pâinea s-a scumpit, la rândul ei, cu peste 20%.

Se poate observa o creștere substanțială a prețurilor în cazul alimentelor de bază, deci cei mai loviți de scumpirea hranei sunt tocmai cei cu veniturile cele mai mici.

În ceea ce privește mărfurile nealimentare, gazele s-au scumpit cu peste 85%, combustibilii cu peste 35%, energia termică – plus 23%, energia electrică – plus 19%.

Iar din rândul serviciilor ies în evidență creșterile de prețuri pentru servicii poștale pe de o parte și apă, canal și salubritate, de cealaltă parte, în ambele cazuri majorările fiind de peste 17%.

De asemenea, costurile cu transportul aerian au crescut cu peste 19%, în aprilie 2022, față de aprilie 2021.

BNR anunță creșteri de prețuri peste așteptări

În ultima ședință de politică monetară a BNR s-a arătat că prognoza actualizată evidențiază o nouă dete ...citeste mai departe despre "Prețurile au explodat pur și simplu în aprilie! Inflația se apropie de 14%" pe Ziare.com

Romanii au consumat mai putina energie electrica in ianuarie. Pe piata raman problemele create de guvern
Romanii au consumat mai putina energie electrica in ianuarie. Pe piata raman problemele create de guvern
Consumul de energie electrica crescut, in Romania, cu 3,2% in luna ianuarie 2024, fata de aceeasi perioada din anul precedent. Astfel, consumul final de energie electrica in economie s-a majorat cu...
Inovație și competitivitate regională: Cum stimulează tehnologia dezvoltarea economică locală
Inovație și competitivitate regională: Cum stimulează tehnologia dezvoltarea economică locală
Prosperitatea economiei în România depinde și de inițiativele de dezvoltare locale axate pe tehnologie, care ar putea transforma economiile orașelor și regiunilor în care vor fi...
#economie , #Stiri Macroeconomie