Barajul uriaș din Transilvania abandonat de Hidroelectrica. Investiția va fi continuată după aproape 15 ani

Miercuri, 07 Septembrie 2022, ora 03:45
887 citiri
Barajul uriaș din Transilvania abandonat de Hidroelectrica. Investiția va fi continuată după aproape 15 ani
Barajul uriaș de la Sebeș abandonat de aproape 15 ani FOTO alba24.ro

O investiție abandonată de Hidroelectrica în urmă cu aproape 15 ani va fi continuată de către compania de stat. Este vorba despre un baraj cu hidrocentrală construit parțial pe Valea Sebeșului, în apropierea municipiului Sebeș.

Ultima licitaţie organizată a fost în 2009, când s-a alocat suma de 52 de milioane de lei pentru etapa a II-a a proiectului, care, însă, nu a fost realizată niciodată.

Investiția, începută în 2006, are ca obiective regularizarea debitelor de apă provenite de la hidrocentrala şi lacul de acumulare Petreşti, situate în amonte și realizarea unei microhidrocentrale care să furnizeze energie electrică în Sistemul Energetic Național.

Compania de stat a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice în vederea finalizării investiției. Valoarea totală estimată este de 972.500 de lei, fără TVA.

Nodul hidrotehnic Sebeş este amplasat pe cursul inferior al râului Sebeş, la o distanţă de aproximativ 3,5 km aval de centrala – baraj Petreşti, respectiv la o distanţă de aproximativ 1,5 km amonte de oraşul Sebeş.

La ce va fi folosită apa din baraj

Lacul redresor Sebeș va avea următoarele destinații și funcțiuni: compensarea și reducerea debitelor aval de CHE Petrești la 12 mc/s, reducând în viitor pericolul de evoluție al eroziunii albiei râului Sebeș; alimentarea cu apă a utilităților orașului Sebeș prin construirea unei noi prize de apă care să asigure 1 mc/s; valorificarea potențialului energetic utilizând debitul turbinat de către CHE Petrești, printr-o microhidrocentrală amplasată în aval.

Pentru realizarea barajului hidroelectric a fost nevoie de devierea cursului râului Sebeş. În timp, acest lucru a dus la erodarea malurilor şi la prăbuşirea unor porţiuni de pământ. Tot din cauza devierii cursului râului Sebeş a scăzut şi nivelul pânzei freatice ceea ce determină, la rândul său, uscarea copacilor şi vegetaţiei din întreaga zonă, fapt ce afectează şi fauna din arealul respectiv.

„Ideea materializării proiectului de o asemenea anvergură a fost impusă de faptul că, în decursul mai multor ani, apa râului Sebeş a provocat grave eroziuni ale malurilor, care au avut ca efect prăbuşirea deversorului şi a prizei vechi de apă ce alimenta ştrandul din Parcul Arini, lacul din Parcul Central al oraşului”, astfel era motivată inves ...citeste mai departe despre "Barajul uriaș din Transilvania abandonat de Hidroelectrica. Investiția va fi continuată după aproape 15 ani" pe Ziare.com

Propuneri adoptate privind reforma pieței energiei electrice în UE. Cum vor fi afectați consumatorii
Propuneri adoptate privind reforma pieței energiei electrice în UE. Cum vor fi afectați consumatorii
Parlamentul European a votat joi, 11 aprilie, în favoarea propunerilor care vor face preţurile la energie electrică mai puţin dependente de preţurile la combustibili fosili, în ideea de a...
xAI - inteligența artificială creată de Elon Musk ar putea primi o finanțare de 3 miliarde de dolari
xAI - inteligența artificială creată de Elon Musk ar putea primi o finanțare de 3 miliarde de dolari
Investitorii apropiaţi lui Elon Musk sunt implicaţi în discuţii pentru a ajuta startupul său de inteligenţă artificială xAI să strângă 3 miliarde de dolari, într-o rundă de finanţare...
#Hidroelectrica, #baraj, #Sebes, #investitie, #licitatie, #energie electrica , #Stiri Macroeconomie