Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

În toiul neajunsurilor energetice, trei hidrocentrale stau nefolosite în România. ”Aproape că apeşi butonul şi o pui în funcţiune”

În toiul neajunsurilor energetice, trei hidrocentrale stau nefolosite în România. ”Aproape că apeşi butonul şi o pui în funcţiune”

Premierul Nicolae Ciucă a tras un semnal de alarmă după ce proiectul privind construcţia de hidrocentrale mici pe arii protejate a fost declarat neconstituţional. Dacă legea nu va fi aprobată, sute de milioane de euro au fost investiți degeaba.

Este vorba despre trei centrale aflate pe râurile Jiu şi Mureş, care stau cu lacătul pe uşă, potrivit observatornews.ro.

Construcţia centralelor din Defileul Jiului a început în 2004, cu doar un an înainte ca zona să devină arie protejată. Lucrările au fost tărăgănate ba de insolvenţa Hidroelectrica, ba de procese deschise de organizaţii de mediu.

În 2017, lucrările au fost blocate în instanţă. De atunci, şantierele au fost abandonate cu toate că hidrocentralele sunt într-o fază avansată de execuţie. Acest lucru înseamnă că peste 150 de milioane de euro ce riscă să ajungă ”pe apa Jiului”.

”Cea de la Dumitra e într-un stadiu fizic de 98%. Este atât de simplu. Aproape că apeşi butonul şi o pui în funcţiune”, a spus Constantin Bobaru, primar Bumbeşti-Jiu.

În vară, au dat o lege prin care sunt permise lucrările chiar şi într-o arie protejată. Însă, la sesizarea USR, Curtea Constituţională a constatat că legea nu este bună.

”De ce nu finalizează alte două hidrocentrale, 7 kilometri mai jos de pe Defileu: Valea Sadului şi Curtişoara, care sunt 55, respectiv 65% şi care au o capacitate de producere mult mai mare şi nu sunt în arii protejate”, a spus deputatul USR Radu Miruţă.

Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă spune că ”avem nevoie de aceste hidrocentrale. Sunt bani ai României care au fost investiţi în aceste hidrocentrale. Avem în momentul de faţă cel puţin 11 care sunt asumate prin a fi repuse în funcţiune. Avem nevoie de energie. Energia este o cerinţă strategică pentru noi şi Uniunea Europeană”.

Partidele de la guvernare refac legea şi vor să o adopte în regim de urgenţă. Deputatul PSD Claudiu Manta crede că în cursul anului viitor aceste hidrocentrale ar putea funcționa.

Centralele au o putere instalată de 80 de megawatti.

Proiectul constă în devierea Jiului printr-un tunel, prin munte, şi apa să ajungă în cele două hidrocentrale care, spun cei de la Hidroelectrica, ar fi aprins becul în 200.000 de case.

Însă activiştii de mediu tot nu sunt de acord. Spun că debitul râului nu mai e atât de mare astfel încât investiţia să fie şi rentabilă.

Hid ...citeste mai departe despre "În toiul neajunsurilor energetice, trei hidrocentrale stau nefolosite în România. ”Aproape că apeşi butonul şi o pui în funcţiune”" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 686 ori