Grecia ar putea deveni crucială pentru industriile de semiconductori și mașini electrice. Planul Uniunii Europene

Luni, 17 Iulie 2023, ora 10:24
499 citiri
Grecia ar putea deveni crucială pentru industriile de semiconductori și mașini electrice. Planul Uniunii Europene
Acropola din Atena FOTO Unsplash

Grecia ar putea fi răspunsul Europei la decizia Chinei de a restricţiona exporturile de galiu şi germaniu, două metale rare vitale pentru industriile de semiconductori, telecomunicaţii şi vehicule electrice, informează publicaţia elenă Kathimerini.

Beijingul a anunţat luna aceasta că va restricţiona exporturile de galiu şi germaniu. China, care se luptă pentru dominaţie tehnologică cu SUA şi Europa în diferite domenii, de la inteligenţă artificială şi până la producţia de cipuri, şi-a motivat decizia prin nevoia de a-şi proteja securitatea naţională.

Preşedintele Mytilineos Energy & Metals, Evangelos Mytilineos, a anunţat că firma sa a fost contactată de Comisia Europeană (CE) pentru a explora posibilităţile de producere a galiului la fabrica sa de aluminiu din Grecia.

"Deoarece avem deja studii şi capacităţi de producere a galiului, cu investiţiile necesare, desigur, discutăm cu CE obţinerea celor mai rapide şi mai bune rezultate", a declarat Mytilineos, care este şi preşedintele Eurometaux, asociaţia pan-europeană a industriei metalelor neferoase.

China furnizează UE 45% din necesarul de germaniu şi 70% din necesarul de galiu, fiind puţine companii din afara Chinei care pot produce metalele de înaltă puritate necesare pentru a fabrica semiconductori, panouri fotovoltaice şi fibră optică. Totuşi, este dificil să investeşti zeci de milioane de euro pentru a produce galiu fără sprijinul statului, ţinând cont de preţul ridicat al energiei şi a inflaţiei, în contextul dificultăţilor din ultimii ani cu care s-a confruntat industria metalelor din Europa.

"În urmă cu câteva luni, Comisia Europeană a prezentat propunerea privind materiile prime critice, pentru a ajuta sectorul minier european şi industriile care procesează metale, dependente de importuri, în special din China şi Rusia", a explicat Mytilineos.

Ministrul Mediului şi Energiei, Theodoros Skylakakis, a declarat săptămâna trecută: "Grecia sprijină iniţiativa UE pentru autonomie strategică şi poate contribui la acest efort extrăgând materii prime critice şi pământuri rare care există în subsolul său".

...citeste mai departe despre "Grecia ar putea deveni crucială pentru industriile de semiconductori și mașini electrice. Planul Uniunii Europene" pe Ziare.com

Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#metale rare, #Grecia, #semiconductori, #masini electrice , #Stiri Macroeconomie