George Maior: Coruptia este o amenintare la adresa securitatii nationale

Luni, 31 Martie 2014, ora 11:36
1325 citiri
George Maior: Coruptia este o amenintare la adresa securitatii nationale

Directorul SRI, George Cristian Maior, apreciaza coruptia ca pe o amenintare la adresa securitatii nationale, o chestiune grava, care daca nu este combatuta, creeaza mari probleme unui stat modern care vrea sa asigure securitate si prosperitate cetatenilor sai.

"In primul rand, n-am calificat-o eu, ci legea, CSAT-ul si implicit, poate chiar explicit, Constitutia, dar din cand in cand poate trebuie sa resubliniem acest lucru: este o amenintare la adresa securitatii nationale, pentru ca, pe de o parte, slabeste statul, in exprimarea sa economica, politica, chiar geopolitica, pe de alta parte, prejudiciaza bugetul de stat si afecteaza direct interesele cetateanului", a declarat George Maior duminica seara la B1 TV.

El a spus ca exista anumiti politicieni care, din ratiuni personale sau din chestiuni politice gresit intelese, acuza sistemul, insa aceste reactii sunt "defazate" de realitatea in care opereaza Serviciul Roman de Informatii (SRI).

"Este pacat, pentru ca ar fi in interesul lor sa existe un stat puternic, in care ei sa se manifeste politic plenar, conducand acest stat sau slujind cetatenii. Coruptia in politica in primul rand afecteaza clasa politica in ceea ce poate sa faca ea, la final, in eficienta sa, in posibilitatea de a-si realiza obiectivele. Politicul ar trebui sa sustina ideea ca legea trebuie aplicata intr-un stat, de aici pornim, iar faptul ca sunt urmariti, e destul de patetica aceasta abordare, sunt urmariti doar cei care intr-adevar fac ceva rau, incalca legea", a afirmat Maior.

El considera ca exista elemente bune in spectrul politic, oameni care se lupta pentru anumite idealuri si ca nu trebuie generalizata clasa politica, dar exista si foarte multa presiune la adresa institutiilor statului.

"Eu cred ca statul a evoluat foarte mult in ultimii ani prin institutiile sale, prin consolidarea lor. Evident ca si o asemenea retorica, asemenea gesturi creeaza un soi de presiune, un soi de intimidare la adresa acestor institutii, dar ele si-au dezvoltat in timp atat mecanisme de autoaparare, cat si capacitatea de a-si exercita functiunile in mod eficient si fara partizanat, fara vreun registru politic si ideologic, nu cred ca un judecator este interesat de calitatea politica a unui cetatean, ci de probe si normal ca exista si acesti oameni care isi fac datoria, au studiat dreptul, au investit atat in aceasta profesie si se trezesc ei insisi judecati intr-un mod rudimentar in ceea ce fac foarte bine", a sustinut directorul SRI.

Potrivit lui Maior, institutia pe care o conduce a dezvoltat mecanisme de autoaparare, defensive si nu mai este impresionata de anumite campanii de tip media sau politice la adresa ei.

#maior coruptie, #sri coruptie , #Stiri Macroeconomie