Concluziile vizitei FMI: Progresele in privinta platii arieratelor s-au impotmolit. Este dezamagitor

Marti, 04 Februarie 2014, ora 10:20
2092 citiri
Concluziile vizitei FMI: Progresele in privinta platii arieratelor s-au impotmolit. Este dezamagitor

Reprezentanta FMI in Romania, Andrea Schaechter, a prezentat in urma cu putin timp, concluziile misiunii comune a Fondului Monetar, Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Ea a precizat ca Guvernul si-a atins majoritatea tintelor convenite in scrisoarea de intentie, insa marele esec ramane ratarea tintei pentru arierate.

Business24 prezinta principalele declaratii ale reprezentantei FMI, Andrea Schaechter:

Despre inflatie: "Noi proiectam o crestere de la 1% la 1,5%. Ne asteptam ca inflatia sa scada in prima jumatate a anului si sa creasca in cea de-a doua jumatate".

Despre cresterea economica: "Pentru 2013, estimam o crestere a PIB-ului de 2,8%, cea mai mare crestere economica de la inceputul crizei. Deficitul de cont curent a crescut cu 1,2% din PIB, iar exporturile au avansat atat in tarile UE, cat si in cele din afara spatiului comunitar"

Despre tintele convenite cu FMI: "Patru din cele cinci criterii de performanta au fost indeplinite. Deficitul este in concordanta cu rectificarea bugetara de anul trecut, in zona reformelor structurale s-au facut progrese mai bune. Este cazul Romgaz sau al dereglementarii pretului la energie. Dereglementarea completa se va face pana in iunie, permitand companiilor sa investeasca in acest domeniu.

A fost insa ratata tinta de arierate. Este foarte dezamagitor ca progresele pentru realizarea tintelor s-au impotmolit. Deficientele din sistem arata ca statul inca nu isi plateste facturile la timp, ceea ce dauneaza activitatii economice."

Despre reducerea CAS: "Intr-adevar, o reducere cu 5% ar insemna reducerea poverii fiscale cu o suma semnificativa".

Misiunea FMI se afla la Bucuresti din 21 ianuarie, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, pentru discutii privind acordul stand-by. Vizita se va incheia miercuri, 5 februarie.

Noul program de tip preventiv va dura 2 ani si pune la dispozitia Romaniei patru miliarde de euro.

#acord fmi romania, #misiune fmi, #acord fmi, #acord finantare , #Stiri Macroeconomie