Fed și Banca Centrală Europeană, decizie majoră privind dobânzile. Ce ar putea hotărî BNR privind creditele românilor

Miercuri, 14 Iunie 2023, ora 05:28
113 citiri
Fed și Banca Centrală Europeană, decizie majoră privind dobânzile. Ce ar putea hotărî BNR privind creditele românilor
Rezerva Federală a Statelor Unite va stabili ținta pentru ratele dobânzilor pe termen scurt FOTO Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free

Rezerva Federală a SUA (Fed) va stabili ținta pentru ratele dobânzilor pe termen scurt pe 14 iunie, aceasta putând fi prima dată în ultimele 18 luni când Fed decide să mențină stabile ratele dobânzilor. În contrapartidă, un sondaj Bloomberg arată că economiștii europeni sunt siguri că rata dobânzilor-cheie practicate de Banca Centrală Europeană (BCE) se va stabiliza începând cu luna iulie pe termen lung. Efectele celor două mișcări se anunță a se reverbera asupra politicii monetare a Banca Națională a României (BNR), însă economiștii susțin că nu ar trebui să ne așteptăm la o stabilizare sustenabilă a economiei în acest an.

Economiștii americani sunt siguri că Fed va stagna creșterea dobânzilor, deși investitorii de pe Wall Street invocă o șansă de 1 la 4 ca banca federală să decidă o nouă majorare. Conform unei analize Forbes, decizia va fi informată și de un nou raport al Indicelui Prețurilor de Consum care va fi publicat în prima zi a întâlnirii Fed.

În declarațiile publice recente, oficialii Fed au argumentat că politica monetară este în prezent restrictivă, dar inflația de bază rămâne încă prea ridicată. Prin urmare, Fed ar putea avea încă o tendință de a crește ratele dobânzilor-cheie, dacă este necesar. Cu toate acestea, cel puțin pentru întâlnirea din iunie, Rezerva Federală ar putea adopta o poziție mai răbdătoare în scopul monitorizării efectelor întârziate ale majorărilor de până acum, după previziunile economiștilor:

"Nu există prea multe în datele disponibile care să sugereze că Fed nu va urma îndemnul explicit către o pauză în creșterea dobânzilor la reuniunea Comitetului Federal din săptămâna următoare", a transmis vineri Michael Pearce, economist senior la firma americană de cercetare în domeniul economic Oxford Economics, într-o notă pentru clienți. "Chiar dacă numărul de bază al inflației va fi ridicat, oficialii Fed acordă o atenție mai mare tendinței de scădere din a doua jumătate a anului, deoarece efectele de bază vor lucra în favoarea lor", a adăugat Pearce.

Decizia pe care Fed o va lua miercuri privind rata dobânzii va fi însoțită și de o actualizare a Summary of Economic Projections (n.r. Sumarul Proiecțiilor Economice) care include prognozele oficialilor Fed privind inflația, creșterea economică și analiza ”dot-plot” care conturează așteptările privind evoluția viitoare ale ra ...citeste mai departe despre "Fed și Banca Centrală Europeană, decizie majoră privind dobânzile. Ce ar putea hotărî BNR privind creditele românilor" pe Ziare.com

#Rezerva Federala, #FED, #Banca Centrala Europeana, #BNR, #BNR dobanda cheie, #rata dobanzii , #Stiri Macroeconomie