Evolutia sumelor platite de Romania ca dobanzi si comisioane la datoria publica. Observatii si probleme

Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 10:02
997 citiri
Evolutia sumelor platite de Romania ca dobanzi si comisioane la datoria publica. Observatii si probleme
Foto: Arhiva Ziare.com

Datele publicate pana acum de Ministerul Finantelor arata o crestere destul de pronuntata a sumelor care vor trebui platite anual in contul dobanzilor si comisioanelor la datoria publica. Deocamdata, cresterea robusta a economiei a "ecranat" efortul bugetar in acest sens, iar nivelul procentual s-a mentinut rezonabil, undeva sub 1,3% din PIB.

Cu toate acestea, proiectia pe baza datelor disponibile la mijlocul acestui an, conjugata cu dobanzile piperate la care se poate imprumuta Romania pe pietele internationale, arata o foarte probabila crestere a alocarilor aferente platii de dobanzi si comisioane la datoria publica, care se vede si din spatiul ramas in raport cu ceea ce s-a angajat deja pana la finele lunii iunie 2019.

Practic, in ultimii trei ani, Romania a ratat sansa de a merge inspre diminuarea ponderii platilor nete in contul datoriei publice si de a crea, pe aceasta cale, spatiu pentru investitii publice ceva mai consistente, nemaivorbind de o reducere a nivelului datoriei pe care au obtinut-o alte state din regiune cu un PIB similar, precum Cehia.

In conditiile angajarii de noi cheltuieli publice importante, dintre care continuarea programului de majorari salariale din sectorul bugetar si, indeosebi, cresterea puternica a pensiilor fara a veni cu sursele de finantare bugetara pe masura, exista un risc major de indatorare pentru a respecta aceste angajamente pe partea de consum si de a afecta proiectele de dezvoltare ale infrastructurii si serviciilor publice.

Citeste mai multe despre O evolutie a sumelor platite de Romania ca dobanzi si comisioane la datoria publica. Observatii si probleme pe Curs de Guvernare. ...citeste mai departe despre "Evolutia sumelor platite de Romania ca dobanzi si comisioane la datoria publica. Observatii si probleme" pe Ziare.com

#dobanzi comisioane Romania , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6386 RON

-0.0149
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. O companie sud-coreeană face angajări în România cu salarii nete de 9600 de lei. Care sunt candidații eligibili pentru un astfel de post
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Ce ascunde China în spatele încrâncenării de a domina piețele europene. Deflația de pe piața imobiliară care riscă să falimenteze țara
  8. Un nou gigant a intrat pe piața din România și vrea să se extindă. Produsele pe care le oferă
  9. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  10. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”