Cum creăm energie verde din poluanți. Analist: ”Încălzirea locuințelor nu o vom putea face doar cu panouri fotovoltaice și eoliene”

Miercuri, 17 August 2022, ora 03:00
386 citiri
Cum creăm energie verde din poluanți. Analist: ”Încălzirea locuințelor nu o vom putea face doar cu panouri fotovoltaice și eoliene”
Câmpuri de panouri fotovoltaice FOTO / Unsplash

Războiul din Ucraina a adus lumea în fața urgenței găsirii unui înlocuitor pentru energia produsă cu ajutorul combustibililor fosili. Pe de o parte, acest lucru ar reduce dependența de produsele pe care se pune embargo, pe de altă parte, am putea reduce poluarea. Însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple.

În ultimele luni se vorbește despre o dezvoltare rapidă a energiei fotovoltaice, eoliene, nucleare. Chiar și înlocuirea parcului auto existent cu mașini electrice sau măcar hibrid se află printre ipoteze în contextul crizei petrolului. Mediul înconjurător nu ar avea acum de câștigat, ci abia după mult timp, iar asta se va întâmpla pentru că, momentan, o mare parte din sistemele de producere a energiei verzi sau măcar a componentelor acestora sunt fabricate folosid energie poluantă.

Paradoxul ”normal” al energiei verzi creată cu energie poluantă

Trăim de fapt un paradox dacă ar fi să ne luăm strict după datele centralizare de Agenția Internațională pentru Energie (AIE) care spune într-un raport citat de europa.today că, de exemplu, 3 din 5 panouri solare pe care le cumpărăm au fost construite datorită energiei electrice produse de cărbune.

Specialiștii spun însă că nu se poate face un salt tehnologic fără să fie folosită o energie de care dispunem la momentul la care se încearcă acestă dezvoltare.

Pe de altă parte, panourile fotovoltaice și o mare parte din componentelor eolienelor sunt produse în China. Iar acest stat este cunoscut ca un mare consumator de energie, iar o mare parte din aceasta este produsă de cărbune.

Expertul în energie Dumitru Chisăliță a explicat într-un interviu acordat Ziare.com de ce trăim acest paradox și de ce este el de fapt normal, chiar în contextul în care Europa se angajează să-și reducă dependența de combustibilii fosili, nu doar de cei ruși, concentrându-se pe energia regenerabilă.

În acest moment, tranziția energetică, cel puțin în ceea ce privește fotovoltaica, trebuie să facă față unei alte dependențe, cea a Chinei.

”La începerea conflictului din Ucraina, spuneam că Europa trebuie să se hotărască în a alege între două rele: dependența de Rusia sau dependența de China. Din păcate cam în această zonă ne găsim în momentul de față, fie că ne place, fie că nu.

Chestiunea aceasta nu este nouă pentru că a apărut de mult timp, iar oamenii au ”băgat gunoiul sub preș”, au închi ...citeste mai departe despre "Cum creăm energie verde din poluanți. Analist: ”Încălzirea locuințelor nu o vom putea face doar cu panouri fotovoltaice și eoliene”" pe Ziare.com

#panouri fotovoltaice energie, #eoliene, #energie verde, #centrale nucleare, #combustibili fosili, #poluare , #Stiri Macroeconomie