De ce se scumpește curentul dacă România produce energie electrică. Expert: ”Modelul deși pare injust este foarte inteligent”

Marti, 01 Noiembrie 2022, ora 21:50
487 citiri
De ce se scumpește curentul dacă România produce energie electrică. Expert: ”Modelul deși pare injust este foarte inteligent”
Instalator FOTO: pixabay.com

România se numără printre țările din UE cu cea mai mare creștere a prețului la energia electrică pentru consumatorii casnici conform rapoartelor Eurostat.

Față de prima jumătate a anului trecut, prețurile la curent electric s-au majorat cu 55% nivel similar cu cel din Estonia.

Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat în Cehia (+62%), Letonia (59%) şi Danemarca (57%), mai arată datele Eurostat care iau în calcul preţurile în monedele locale.

Țara noastră însă produce o cantitate mare de energie dar cu toate acestea, prețurile sunt foarte mari la curentul electric.

Cum se stabilește prețul energiei electrice în România

Analistul în energie Andrei Ilaș, fondator și director operațional la Cooperativa de Energie si fondator la nrgi.ai a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce avem energie la prețuri atât de mari deși ne-o putem produce singuri.

”România este în UE unde prețul la electricitate se stabilește în orice piață după modelul prețului marginal, adică toată lumea primește prețul ultimei centrale care închide generarea într-o oră.

Modelul deși pare injust este foarte inteligent deoarece păstrează stimulente de livrare a energiei indiferent de cerere, asigură securitatea furnizării și menține capitalul necesar în sistem pentru mentenanță și investiții în capacități noi când capitalul/power plant se depreciază.

Romania nu vinde gazul la prețul pe care îl vor unii sau alții tocmai pentru a nu fi decapitalizate firmele de stat și a avea o cerere mai mare decât oferta care trebuie rezolvată prin mijloace “politice””, a explicat Andrei Ilaș.

Poate influența Rusia prețul la gaze?

După ce Occidentul a impus Rusiei sancțiuni economice ca urmare a invaziei din Ucraina, prețul gazului începuse să urce rapid. Însă, săptămâna trecută, prețurile gazelor din Europa au scăzut sub 100 de euro pe megawat-oră pentru prima dată de la mijlocul lunii iunie, deoarece vremea blândă de toamnă îmblânzește cererea și facilitățile de stocare ajung la capacitatea aproape totală, potrivit Euronews.

”Rusia nu stabilește cotatiile internaționale la gaz ci ca furnizor de gaz major poate influența prețurile prin restrângerea furnizării așa cum a făcut-o din 2021 încoace

Însă acum prețurile la gaz se duc în jos, au scăzut de la maximele din august pentru că UE a licitat LNG de peste tot și acum nu putem să îl introduce ...citeste mai departe despre "De ce se scumpește curentul dacă România produce energie electrică. Expert: ”Modelul deși pare injust este foarte inteligent”" pe Ziare.com

#curent electric, #factura energie, #aliniere preturi, #preturi energie electrica, #pret marginal , #Stiri Macroeconomie