Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dobânzile uriașe plătite de Guvern în primele șase luni din 2021. Sumele pentru tot anul ar putea depăși 16 miliarde de lei

Dobânzile uriașe plătite de Guvern în primele șase luni din 2021. Sumele pentru tot anul ar putea depăși 16 miliarde de lei

Guvernul a plătit în prima jumătate a anului dobânzi record de 8,6 miliarde de lei, în contextul în care şi datoria publică a explodat anul trecut, cu un deficit bugetar de 102 miliarde de lei, iar statul continuă şi în acest an cu un deficit foarte ridicat, care ar ajunge de la 80 miliarde lei la aproape 83 miliarde lei în urma rectificării bugetare, şi face în continuare planuri pentru cheltuieli, cum ar fi Programul Naţional de Investiţii Anghel Salingy, care ar urma să aibă un buget de 50 de miliarde de lei în perioada 2021-2028, anunţă Profit.ro.

Pentru întreg anul, cheltuielile cu dobânzile şi comisioanele pentru datoria publică guvernamentală sunt estimate la 16,63 miliarde lei, o sumă record.

În primele şase luni ale anului trecut, dobânzile s-au ridicat la 8,35 miliarde de lei, iar pentru întreg anul 2020 la 13,9 miliarde lei. Veniturile bugetului în primele şase luni ale acestui an au fost de 176,38 miliarde lei, iar cheltuielile de 210,19 miliarde lei, rezultând un deficit de 33,8 miliarde lei.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor şi citate de Profit.ro, nivelul îndatorării statului s-a situat la 49,5% din PIB în luna iunie, în scădere uşoară de la 49,7% în luna mai.

Pragul de 50% a fost, probabil, depăşit în luna iulie, lună pentru care ministerul nu a publicat date, după ce statul a împrumutat la începutul lunii 3,5 miliarde de euro (17,2 miliarde lei) de pe piaţa externă. Ieşirea pe piaţa externă a fost motivată şi de nevoia de a-şi acoperi necesarul de finanţare în contextul unor luni în care a împrumutat mai greu de pe piaţa internă. ...citeste mai departe despre "Dobânzile uriașe plătite de Guvern în primele șase luni din 2021. Sumele pentru tot anul ar putea depăși 16 miliarde de lei" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 834 ori