Acțiunile unei bănci elvețiene, în cădere liberă. Cum s-a produs pierderea de aproape 20 la sută

Vineri, 28 Octombrie 2022, ora 07:56
981 citiri
Acțiunile unei bănci elvețiene, în cădere liberă. Cum s-a produs pierderea de aproape 20 la sută
Banca elveţiană a înregistrat o pierdere netă în trimestrul al treilea de 4,034 miliarde de franci elveţieni FOTO Pixabay

Acţiunile Credit Suisse au scăzut joi, 27 octombrie, cu 18%, după ce banca elveţiană a raportat o pierdere trimestrială semnificativ mai mare decât estimările analiştilor şi a anunţat o revizuire strategică masivă.

Banca elveţiană a înregistrat o pierdere netă în trimestrul al treilea de 4,034 miliarde de franci elveţieni (4,09 miliarde de dolari), în comparaţie cu aşteptările analiştilor pentru o pierdere de 567,93 milioane de franci elveţieni.

Cifra este, de asemenea, cu mult sub profitul de 434 de milioane de franci elveţieni înregistrat pentru acelaşi trimestru al anului trecut.

Banca a remarcat că pierderea a reflectat o depreciere de 3,655 miliarde de franci elveţieni legată de ”reevaluarea creanţelor privind impozitul amânat ca urmare a restructurării strategice cuprinzătoare”.

Sub presiunea investitorilor, banca a anunţat o restructurare majoră a afacerii sale, în încercarea de a soluţiona performanţa slabă a băncii sale de investiţii şi în urma unei serii de costuri pentru litigii care au afectat câştigurile.

Noul CEO Ulrich Koerner a declarat joi, pentru CNBC, că restructurarea reprezintă începutul unei ”transformări într-o nouă Credit Suisse”.

În schimbarea sa strategică mult anticipată, banca a promis că îşi va ”restructura radical” banca de investiţii, pentru a-şi reduce semnificativ expunerea la activele ponderate la risc, care sunt utilizate pentru a determina cerinţele de capital ale unei bănci.

De asemenea, îşi propune să îşi reducă baza de costuri cu 15%, sau cu 2,5 miliarde de franci elveţieni, până în 2025.

Banca se aşteaptă să suporte costuri de restructurare de 2,9 miliarde de franci elveţieni până la sfârşitul anului 2024.

Planul de transformare va face ca Credit Suisse să-şi separe banca de investiţii într-o afacere independentă numită CS First Boston, să strângă capital de 4 miliarde de franci elveţieni prin emiterea de noi acţiuni şi o ofertă de drepturi şi să creeze o unitate de eliberare a capitalului pentru a închide afacerile non-strategice cu profitabilitate scăzută. ...citeste mai departe despre "Acțiunile unei bănci elvețiene, în cădere liberă. Cum s-a produs pierderea de aproape 20 la sută" pe Ziare.com

#Credit Suisse, #banca elvetiana, #franci elvetieni , #Stiri Macroeconomie