Parlamentul Elveţiei ia măsuri pentru analizarea prăbuşirii Credit Suisse. Ce va viza investigația

Joi, 15 Iunie 2023, ora 10:54
138 citiri
Parlamentul Elveţiei ia măsuri pentru analizarea prăbuşirii Credit Suisse. Ce va viza investigația
În martie 2023, rivala UBS a achiziționat Credit Suisse FOTO Wikimedia Commons - Hadi CC-BY-SA-4.0

Parlamentul Elveţiei a anunţat miercuri cei 14 membri ai unei comisii speciale care va analiza prăbuşirea Credit Suisse şi salvarea ulterioară a acesteia, concepută de autorităţile elveţiene, transmite Reuters.

Numirile, decise de birourile camerelor inferioare şi superioare ale Parlamentului elveţian, au marcat unul dintre paşii finali necesari pentru ca grupul să-şi demareze ancheta, mandatul său exact urmând să fie de asemenea stabilit.

Este doar a cincea oară când o astfel de comisie este înfiinţată în istoria modernă a Elveţiei, în urma deciziei a două subcomitete, de luna trecută, de a lansa o investigaţie mai profundă asupra modului în care guvernul, banca centrală elveţiană şi autoritatea de reglementare a pieţei financiare au acţionat în perioada premergătoare salvării de urgenţă a Credit Suisse.

În cadrul acordului de salvare, UBS, banca numărul unu din Elveţia, a acceptat să preia Credit Suisse, marcând prima salvare a unei bănci globale de la criza financiară din 2008.

Guvernul a oferit băncilor garanţii financiare de 109 de miliarde de franci elveţieni (120,32 de miliarde de dolari) pentru a facilita acordul, provocând un scandal larg în Elveţia.

Comisia va fi prezidată de Isabelle Chassot, din partidul centrist Mitte, în timp ce alţi doi membri ai partidului său vor participa şi ei.

Partidul Popular Elveţian (UDC), de dreapta, şi FDP, liberal, vor avea câte trei membri, social-democraţii şi Verzii câte doi membri, iar Partidul Liberal Verzilor câte un membru.

Parlamentul nu a spus când va începe activitatea comisiei.

Cronologia falimentului Credit Suisse

Grupul bancar Credit Suisse a suferit un colaps ca urmare a unei serii de scandaluri, schimbări în conducere și pierderi semnificative în ultimii ani. În 2020, CEO-ul de atunci, Tidjane Thiam, a demisionat în urma unui scandal de spionaj care a avut loc în anul precedent.

În 2021, prăbușirea fondului de investiții Archegos Capital și a companiei britanice de finanțare Greensill Capital au cauzat pierderi aproape de 1 miliard de dolari pentru Credit Suisse.

În ianuarie 2022, președintele Antonio Horta-Osorio a demisionat în urma unui scandal legat de încălcarea protocolului de carantină COVID-19 în Elveția și Marea Britanie. Ulterior, în 2023, banca a anunțat planuri de împrumuturi de până la 54 de miliarde de dolari pentru a-și consolida lichiditatea, dar nu a reu ...citeste mai departe despre "Parlamentul Elveţiei ia măsuri pentru analizarea prăbuşirii Credit Suisse. Ce va viza investigația" pe Ziare.com

#Credit Suisse, #Credit Suisse pierderi criza, #credit suisse ubs, #achizitie, #faliment bancar , #Stiri Macroeconomie