Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Suntem printre performerii UE și în trimestrul II! Creștere economică remarcabilă la jumătatea anului

Suntem printre performerii UE și în trimestrul II! Creștere economică remarcabilă la jumătatea anului

Avansul trimestrial al produsului intern brut a scăzut în trimestrul II mai mult de jumătate, față de primele trei luni ale anului.

Cu toate acestea, ritmul de creștere al economiei românești rămâne unul remarcabil, dat fiind contextul internațional și criza inflației de două cifre.

România a avut a doua cea mai performantă economie din Uniunea Europeană în trimestrul II din 2022, în comparație cu trimestrul anterior.

Creștere de aproape 6% la jumătatea anului

În timp ce Banca Națională vorbește despre o ”cvasi-stagnare” a economiei românești în trimestrele II și III ale anului în curs, datele publicate de Institutul Național de Statistică prezintă în continuare un avans PIB peste așteptări.

După surpriza din primul trimestru al lui 2022, când, în ciuda estimărilor pesimiste ale multor analiști economici, INS a anunțat o creștere economică anuală (raportată la același trimestru al anului precedent) de 6,4% și trimestrială (raportată la trimestrul anterior) de 5,1%, evoluția economiei românești din trimestrul doi al anului în curs poate fi considerată de asemenea peste așteptări.

Astfel, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2021, produsul intern brut, în trimestrul II 2022, a înregistrat atât pe serie brută cât și pe serie ajustată sezonier o creştere cu 5,3%.

Iar avansul trimestrial (față de trimestrul I 2022) a fost de 2,1%, pe serie ajustată sezonier.

Prin urmare, în semestrul I 2022, produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2021, cu 5,8%, atât pe seria brută cât şi pe pe seria ajustată sezonier.

România, al doilea avans PIB în UE

Trebuie menționat faptul că, potrivit datelor publicate de Eurostat, avansul trimestrial de 2,1% al economiei românești a fost al doilea cel mai mare din Uniunea Europeană, în trimestrul II al anului în curs.

Pe primul loc s-a aflat Olanda, cu o creștere economică trimestrială de 2,6%. După România urmează Bulgaria, Spania și Ungaria, cu un avans PIB de 1,1%, respectiv Italia, cu 1%.

Avansul trimestrial a fost de 0,6% în trimestrul II din 2022 atât în zona euro, cât și în blocul comunitar, al țărilor membre UE, în condițiile în care creșterea economică trimestrială a fost în primele trei luni ale anului în curs de 0,5% în zona euro și 0,6% în UE.

În comparație cu trimestrul II al anului trecut, avansul PIB a fost de 3,9% în zona euro și de 4% în UE, d ...citeste mai departe despre "Suntem printre performerii UE și în trimestrul II! Creștere economică remarcabilă la jumătatea anului" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 650 ori
Citeste mai multe despreeconomie Romania